"Tko pjeva zlo ne misli" film je kojeg bismo mogli gledati iznova i iznova. Ne samo zato jer je apsolutno genijalan, urnebesno zabavan, čisto remek-djelo kakvog nema svijet, već i zato jer iz njega možemo dosta toga naučiti. Kao što su, recimo, pravila lijepog ponašanja kada odlazimo u goste i kada primamo goste.

Ugošćavanje podrazumijeva i određena pravila lijepog ponašanja, odnosno bontona koji datiraju još iz davnih vremena, a kojih bismo se i danas trebali pridržavati.

Kako bismo se podsjetili koja su to svevremenska pravila bontona, (ponovno) smo pogledali kultni hrvatski film "Tko pjeva zlo ne misli", zavirili u dom legendarne obitelji Šafranek i pronašli 10 zlata vrijednih lekcija koje nas uče kako se trebamo ponašati kada idemo u goste i kada primamo goste.

1. Kada se ide u goste, domaćici se donosi cvijeće

Gospodin Fulir na prvi pogled šarmirao je Anu Šafranek svojom elegancijom i kavalirskim manirama. Da to nije bilo samo glumljenje, Fulir je pokazao kada je milostivi Šafranek došao u goste i donio joj buket cvijeća (doduše, Fuliru je buket prekrasnog cvijeća poslužio i kao sredstvo zavođenja, ali to je jedna druga priča...).

2. Domaćici je lijepo udijeliti kompliment za jelo koje je pripremila

Kada je idući put posjetio Šafranekove, gospodin Fulir rekao je da nije došao jesti, ali ipak nije mogao odoljeti šaranu kojeg je pripremila gospođa Šafranek. A nakon što je očistio i zadnju koščicu, pohvalio je domaćicu da joj je šaran ispao fantastično.

3. Domaćica svoje goste dočekuje lijepo sređena

Ana Šafranek oličenje je prave dame koja u svakom trenutku pazi na svoj izgled te je i kod kuće besprijekorno sređena jer nikada se ne zna tko bi mogao navratiti... Tako da je i za svoje goste uvijek bila lijepo odjevena, baš kao što i priliči jednoj pravoj domaćici. Naravno da se u današnje vrijeme ne očekuje da žene budu uvijek sređene, ali kada nam dolaze goste nije naodmet odjenuti haljinu i imati uređenu frizuru.

4. Nije pristojno domaćici prigovarati zbog jela

Mina, teta malog Perice, gotovo da više i nije bila gost u domu svoje sestre Ane već dio inventara, ali ipak se nekada ponašala previše slobodno i nepristojno.

Primjerice, kada je sestri prigovarala da joj ručak nije dobar (i zamjerala joj što je skuhala grašak, a zna da ga ona ne voli), a gotovo svaki dan je dolazila besplatno ručati kod njih. U svakom slučaju, kritizirati jelo koje je domaćica pripremila nije lijepo.

5. Gosta nije lijepo vrijeđati

Srdačnost Franje Šafraneka za svaku je pohvalu, ali ljubav prema gemištu baš i nije. A kada bi previše popio, gospodin Šafranek znao je biti prilično neugodan kao što smo mogli vidjeti iz njegova ophođenja prema Fuliru. Franjo tada nije pazio na rječnik pa je svoga gosta počeo provocirati i vrijeđati rekavši mu da nema pojma i da zna pjevati ko stara cipela. A takve riječi nikako ne spadaju u pravila bontona.

6. Nije pristojno da djeca prisluškuju razgovore odraslih

Kada je Fulir milostivi Ani donio fotografije, rekao je Perici da izađe na balkon i nešto mu nacrta – i sasvim je u redu poslati dijete u drugu prostoriju kako ne bi smetalo odraslima (doduše, Fulir je Pericu na balkon poslao kako bi u miru mogao zavoditi njegovu mamu, ali to je jedna druga priča...).

Također, Ana je svoga sina upozorila da idući put ne prisluškuje dok odrasli razgovaraju jer ga se takvi razgovori ne tiču – i bila je u pravu.

''Tko pjeva zlo ne misli' film je kojeg bismo mogli gledati iznova i iznova. Ne samo zato jer je apsolutno genijalan i urnebesno zabavan, već i zato jer iz njega možemo dosta toga naučiti'

7. Nije pristojno da gost zavodi domaćicu dok je njen suprug kod kuće

Domaćicu nije primjereno zavoditi ni kada njen suprug nije kod kuće, a još manje kada je. Fulir je po tome pitanju potpuno zaboravio na sva pravila bontona jer šarmantna ljepotica Ana toliko ga je opčinila da nije birao ni mjesto ni vrijeme da se baci na nju.

8. U gostima se izbjegavaju razgovori o politici

Franjo Šafranek s Fulirom se obožavao raspravljati o Mandžuriji i Abesiniji i političkoj situaciji koja vlada u dalekoj Aziji i Africi, ali takve rasprave završavale su s povišenim tonovima i napetošću u zraku. Zato, želite li izbjeći svađu i neugodne situacije, razgovore o politici ne vodite.

9. Kada dođu gosti, nije pristojno otići u gostionicu

Kada je Mina došla na ručak, njen šogor Franjo usred jela se digao od stola i otišao prek k Žnidaršiću. Nije se Mina zbog toga naljutila jer je bila okupirana finim komadom mesa u rukama, ali iznenadno dizanje od stola i odlazak u gostionicu sigurno nije nešto što se radi kada imamo goste u kući.

10. U gostima je uvijek lijepo – zapjevati

Što će u trenu, kada nam dođu gosti, podići atmosferu i pokrenuti veselje? Naravno – pjesma! Zato, zapjevajte iz srca sa svojim gostima jer – tko pjeva zlo ne misli.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju