Premda se 80 posto akni javlja u pubertetu, prištići na licu nisu samo problem tinejdžera. Oni muče i brojne odrasle, a u borbi s njima preporuča se prije svega dobra prevencija. Osim savjetima dermatologa i kozmetičkim pripravcima, veliki učinak u sprječavanju nepoželjnih gostiju na licu imaju namirnice - riznice vitamina i minerala


Mahunarke

Akne su u izravnoj vezi s osjetljivošću lojnih žlijezda prema hormonu testosteronu. Noćna mora stoga za brojne počinje kad tijelo proizvodi testosteron, a nedostatak cinka u organizmu, minerala koji kontrolira njegovo otpuštanje, često rezultira navedenom pojavom prištića. Unos cinka u organizam stoga je neophodan, osim što regulira testosteron cink pomaže u boljoj apsorpciji vitamina A važnog za zdravlje kože. Cinkom obiluju mahunarke i ribe.

Sjemenke lana i losos
Omega-3 masne kiseline vlaže kožu i sprječavaju upalne procese. Stoga se u prehranu preporuča uključiti namirnice poput lososa, sjemenki lana i oraha. Kao prevenciju protiv prištića preporuča se u tjedni meni uvrstiti ribu i to barem tri puta tjedno.

Omega-3 masne kiseline vlaže kožu i sprječavaju upalne procese. Stoga se u prehranu preporuča uključiti namirnice poput lososa, sjemenki lana i oraha

Kruška i mrkva
Beta karoten tijelo pretvara u retinol, inače derivat vitamina A koji je zaslužan za tonus kože i zaštitu od UV zraka, te prištića. Osim toga poznato je kako je retinol osnovni sastojak brojnih krema protiv prištića. Prirodnim putem direktno u organizam može se unijeti konzumacijom mrkve, batata, naranče, kruške, a za prevenciju u borbi s prištićima preporuča se pojesti barem pola šalice dnevno navedenog voća i povrća.

Brazilski oraščići
Ukusni orašasti plod obiluje selenom, a poznati antioksidans štiti od upalnih procesa i pomaže pri čuvanju elastičnosti kože. Crveni luk, češnjak i riba također su namirnice koje obiluju selenom.

Rajčica
Vitamin C jača površinski sloj kože i štiti od ožiljaka koji nastaju zbog akni, zbog čega se preporuča pojačan unos namirnica koje su riznice C vitamina. Rajčica i naranča jedne su od takvih, a sadrže i bioflavanoide koje također djeluju protuupalno. Za masnu kožu preporuča se konzumiranje rajčice, ona će smanjiti lučenje loja i rizik od akni.

Zeleno lisnato povrće
Kelj i špinat obiluju vitaminom E koji je inače zaslužan za tonus kože i zaštitu od ožiljaka. Preporuča se svakodnevno u organizam unijeti zeleno povrće najbolje svježe u zdravim napitcima ili u obliku salate, ako ga konzumirate kuhano najbolje je da prođe kroz minimalnu termičku obradu.

Banana
Kalij tijelu pomaže da se nosi sa stresom, poznatim gutačem kolagena koji koži daje elastičnost. Preporuča se stoga konzumacija povrća i voća koje sadrže kalij, jedna banana dnevno učinit će čuda za kožu baš kao i repa, šljiva i bundeva.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju