Stiglo je opet do doba godine…kada pričamo o tome kakve poklone dati djeci. Mnogi roditelji pretjeruju s poklonima. Kao da se pitaju „Je li ova hrpa prava prezentacija moje ljubavi i posvećenosti djetetu?“ snimajući hrpu poklona naslaganih oko božićne jelke.

I dok se neki roditelji pitaju je li dovoljno? pa troše sulude iznose na igračke, mobitele i bicikle, neki drugi roditelji znaju da je to jednostavno nepotrebno.

Prije nekoliko dana vidjela sam video mame jedne jednogodišnjakinje u kojoj joj nudi da odabere između paketa maramica i skupe igračke… dijete je odabralo maramice. Ponovila je to s bananom i još nekim stvarima i dijete je uvijek posegnulo za najobičnijom stvari iz kuće.

Dakle, imate li kod kuće jednogodišnjaka, poklone njemu ili njoj za Božić kupujete zapravo radi sebe, jer mislite da trebate nešto kupiti.

Starija djeca već razumiju što je to poklon, posebno ova školska gdje je konzumerizam uzeo maha pa se mjerka tko što nosi i tko što ima. A mjerkaju se i roditelji koji se počinju natjecati u tome tko je kupio bolji, veći ili skuplji poklon.

Ako je dijete ujedno i dijete rastavljenih roditelja, tu je nerijetko borba dva titana TKO VIŠE VOLI DIJETE, TAJ JE KUPIO SKUPLJI POKLON.

Odgovor je prilično jednostavan: Možete potrošiti 1000 ili 10 kn, ali dovoljno je tek ako se dijete osjeća zaista voljeno.

Ako dijete ide u vrtić ili školu s djecom bogatih roditelja, pokazat ćete da IMATE I VI pa ćete na rate kupiti novi iPad ili PlayStation.

A tu još bake, djedovi, tetke i svi živi s obje strane obitelji – svi oni moraju pokazati tko najviše voli dijete.

Mina čita Zašto djeca žele 10 puta zaredom čitati istu slikovnicu? Zato jer je to dobro!

Slika nije dostupna Koliko djeca mlađa od 2 godine smiju gledati TV? Nula minuta.

A onda se dijete najviše igra kutijama, šarenim papirima ili pak razbije polovinu igračaka u prvih 24 sata. Pa viču na njega, pa govore da jel zna koliko je to skupo, pa nemoj ovo i nemoj ovo, sve na kraju završi u gomili stresa…a roditelji se i dalje pitaju Je li bilo dovoljno?

Koliko je zapravo dovoljno da potrošite na dječje poklone?

Odgovor je prilično jednostavan: Možete potrošiti 1000 ili 10 kn, ali dovoljno je tek ako se dijete osjeća zaista voljeno. Djeca uglavnom ne znaju cijene, ne znaju je li to što ste kupili vama jako skupo, ne znaju koliko morate raditi da biste mu to priuštili…ali djeca znaju jesu li voljena. Djeca znaju kad ih grlite, mazite, kad provodite vrijeme s njima, kad ste opušteni, kad ih ne osuđujete, ne kritizirate i ne uspoređujete.

Dovoljna je vaša ljubav. Pokloni su samo bižuterija ljubavi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju