Bilo da ste svoje dijete tek nedavno dali u vrtić ili čekate početak rujna, koliko god bili sigurni u svoju odluku, uvijek ćete biti u brizi. I to je sasvim u redu, no evo koje brige mama nisu sasvim opravdane.

Galerija Fine Guard FabricBooster Fine Guard PureHands Fine Guard PureSurfaces +3 Fine Guard FabricBooster

Korist od dolaska u vrtić je neosporna. U društvu druge djece, pod nadzorom stručnih odgajatelja, djeca upoznaju novi svijet u kojem će se naučiti bolje izražavati, pozornije slušati, čekati na svoj red te razvijati fundamentalne vještine koje će kasnije upotrebljavati u životu.

Odlazak u jaslice i vrtić predstavlja veliku životnu prekretnicu za dijete, pa tako i za majku i oca. Svako dijete koje uskoro kreće u ovu novu životnu avanturu morat će proći razdoblje prilagodbe, baš kao što to prolaze i njegovi roditelji.

Popis strahova je dugačak; strah od odvajanja, novih lica, aktivnosti, novog prostora u kojem provode vrijeme i spavaju... Kako bi ovaj period prošao što bezbolnije, ključno je znati da ponašanje roditelja ima presudnu ulogu za uspješnu prilagodbu djeteta na vrtić. Za početak je utješno znati da u tome niste sami. I drugi roditelji koji se nalaze u sličnoj situaciji imaju bezbroj pitanja ili barem jedan od ovih najčešćih strahova koji nisu sasvim opravdani.

Hoće li moje dijete progutati neki sitni predmet?

Bebe i mala djeca stavljaju stvari u usta jer tako istražuju svijet oko sebe. Srećom, 80 do 90 posto djece koja progutaju nešto što ne bi smjela uspješno probavi predmete, čak i ako se radi o onim oštrim.
Iznenađujuće, čak i stvari poput ljepila mogu sigurno proći kroz želudac i ostatak probavnog trakta jer je obložen sluzi te je nevjerojatno savitljiv. Ipak, ovakav scenarij prije će se dogoditi kod kuće ili u gostima jer su u vrtićima sobe opremljene i prilagođene skupini.

Tako su u jasličkom prostoru sitni predmeti sklonjeni izvan dječjeg dosega, a igračke prilagođene dobi djece. Uz sve to, odgojitelji u vrtićima iskusni su u ovakvim situacijama i brzo će reagirati vide li da postoji opasnost ili mogućnost da dijete proguta sitni predmet ili možda kamenčić u dvorištu.

Hoće li moje dijete i u vrtiću prati ruke prije jela?

Gotovo svi vrtići u svojem programu imaju radionice kako pravilno oprati ruke jer odgojitelji znaju da je upravo to jedna od najvažnijih mjera prevencije širenja mnogih zaraznih bolesti, baš kao što je i osnova osobne higijene.

Dok je dijete svaki dan bilo s vama u parku, vjerojatno ste mu i prije grickalica pošpricali ruke s dezificijensom za ruke poput FineGuarda, koji pruža 24-satnu zaštitu te je siguran i za onu najosjetljiviju kožu, pa ste tako imali jednu brigu manje na pameti.

No imajte na umu da već svi dobro znamo kako su ruke, u stalnom kontaktu sa živim bićima, predmetima i površinama, idealan medij za prijenos raznih uzročnika bolesti te njihovoj čistoći treba posvetiti malo više pažnje. To znaju i odgajateljice, koje nakon igre i prije užine brinu da su ručice svakog djeteta oprane.

Fine Guard PureHands Fine Guard PureHands Foto: PR

Želite li biti dodatno sigurni, ručice im prije vrtića možete pošpricati s FineGuard dezificijensom za ruke, koji će ih štititi i nakon pranja i sušenja ruku.

Hoće li moje dijete sudjelovati u grupnim aktivnostima?

Nerijetko djeca imaju problem s odvajanjem od roditelja u samom procesu adaptacije na jaslice ili vrtić. Strah od separacije može potrajati i nešto duže od očekivanog, a upravo igra ima najvažniju ulogu kako bi taj period bio što kraći.

Igra je za dijete najvažniji posao, bilo da se igra samo ili sudjeluje u grupnim aktivnostima. Neka će djeca u početku samo promatrati što drugi rade, no u suštini svako dijete ima potrebu za kretanjem i igrom, a ako ga odgojitelj usmjerava i stimulira, pomoći će mu da se što prije prilagodi na novo okruženje.

Zato, ne brinite kakav će dolaziti doma te za ga vrtić odijevajte u odjeću koja je udobna i do koje vam nije stalo ako se nepovratno uprlja. Neka se valja po blatu, igra u pijesku, slika prstićima i ručicama – sve što ga može zabavljati, razvijati ga senzomotorički, ali i maknuti mu s uma da je odvojen od roditelja.

Fine Guard FabricBooster Fine Guard FabricBooster Foto: PR

Poslije ćete se pobrinuti za uprljanu odjeću. Možda neće moći biti zaštićeno od tempera ili blata, ali se možete pobrinuti da bude zaštićeno od bakterija i virusa koji će neminovno kolati kolektivom ako pri pranju dječje robe upotrebljavate Fine Guard FabricBooster.

Ovaj dezificijens idealan je za dječju robu vrtićaraca jer uklanja čak 99,9 % bakterija te sprječava njihov nastanak do 48 sati. Proizvod ne sadrži alkohol i štetne toksine, pa je siguran za korištenje u blizini djece.

Možete ga upotrebljavati na različitim tkaninama, pa čak i na dječjim plišanim igračkama, što će dobro doći onoj djeci koja žele dodatnu sigurnost kada se još nisu u potpunosti prepustila zajedničkim aktivnostima te im je potrebno društvo omiljenog plišanca, kojeg će nositi u vrtić.

Hoće li moje dijete moći zaspati?

Mnoge mame se prilikom adaptacije susreću s još jednim izazovom – spavanjem u vrtiću. Teško da će bilo koja druga tema toliko opterećivati roditelje kao i pitanje kako i koliko će njihovo dijete spavati u drugom prostoru, kao što je vrtić.

Važno je znati da je spavanje individualna potreba, a uspavljivanje nije lako za mnogu djecu te ovisi o povjerenju u osobe u čijoj blizini borave. Najbolji uvjet je dobro upoznavanje s tetama koje ih čuvaju, koje će sigurno imati dobre i isprobane savjete kako da što bolje prođu ovu mikrotranziciju, uspavljivanje bez roditelja.

Dodatno, za vrijeme privikavanja na samostalno spavanje roditelji mogu s djetetom započeti proces uspavljivanja, koje uključuje namještanje kreveta uz omiljenu deku ili igračku, što će dijete podsjećati na kuću i udobnost, ali i stvarati u njemu povjerenje u prostora u kojem spava.

A kako bi umirili svoju savjest da ste dali sve od sebe i zaštitili dijete, jastučnicu na kojoj vaše dijete spava u vrtiću možete već doma izolirati od bakterija s Fine Guard FabricBoosterom, dezificijensom koji će čak dva dana štititi jastučnicu od skupljanja bakterija, a pritom biti potpuno siguran za vaše dijete koje će se stisnuti uz nju jer ga podsjeća na dom. Kako je proizvod na bazi vode, on je prikladan za sve uzraste jer ne sadrži toksine niti alkohol.

Fine Guard PureSurfaces Fine Guard PureSurfaces Foto: PR

I, za kraj, zapamtite: vaš stav o vrtiću bit će i onaj koji ćete prenijeti na svoje dijete. Zato pri odlasku u vrtić budite bez straha, opušteni i veseli jer iako je ovo razdoblje za oboje novo i neizvjesno, bit će najljepše i najbezbrižnije u životu vašeg djeteta.

 

 

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Fine Guard po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju