Visoke pete izvorno su napravljene za muškarce. Iako se u današnje vrijeme najčešće povezuju sa ženskom garderobom, prvi su ih nosili vojnici, aristorati pa i članovi kraljevskih obitelji.

Galerija Štikle kao dio street style kombinacija u centru Zagreba Štikle kao dio street style kombinacija u centru Zagreba Štikle kao dio street style kombinacija u centru Zagreba +17 Štikle kao dio street style kombinacija u centru Zagreba

Još u 15. stoljeću visoke pete nosili su vojnici u Perziji, a perzijski migranti donijeli su ih u Europu gdje su ih muški aristokrati nosili kako bi se činili višima i više zastrašujućima.

Godine 1673. kralj Luj XIV na francuski dvor uveo je cipele s crvenom petom i potplatima, a njihovo nošenje ograničio je na uski krug plemića. Njegovu praksu preuzele su kraljevske obitelji diljem Europe.

Štikle kao dio street style kombinacija u centru Zagreba Štikle kao dio street style kombinacija u centru Zagreba (Foto: Josip Moler/Cropix)

Ovo je samo mali dio povijesti visokih potpetica koje su u 20. stoljeću postale omiljeni dio ženske garderobe. Ljubav prema sofisticiranim visokim potpeticama i danas živi u većini modnih kuća, a imena kao Christian Louboutin ili Manolo Blahnik većini žena nije potrebno dodatno objašnjavati.

Visoke pete su nezaobilazn prizor i na hrvatskim ulicama i redovito su dio sjajnih street style kombinacija. Ljubav Hrvatica prema štiklama dokazuju i fotografije u galeriji na početku ovog teksta.,

Štikle kao dio street style kombinacija u centru Zagreba Štikle kao dio street style kombinacija u centru Zagreba (Foto: Josip Moler/Cropix)

Pročešljali smo, naime, street sytle izdanja koja su tijekom ljeta fotografi snimili na zagrebačkoj špici i izdvojili njih 20 koja dokazuju da su dobre štikle odličan dodatak svakoj odjevnoj kombinaciji.

Jeste li spremni? Devet novih modela cipela koje će vladati ove jeseni Prada, jesen/zima 2023./2024. Saint Laurent, jesen/zima 2023./2024. Molly Goddard, jesen/zima 2023./2024. +5 Rodarte, jesen/zima 2023./2024.

Jedno od najljepših izdanja sa zagrebačke špice koje smo vidjeli ovog ljeta Street style izdanja sa zagrebačke špice - 1 Street style izdanja sa zagrebačke špice - 2 Street style izdanja sa zagrebačke špice - 3 +6 Street style izdanja sa zagrebačke špice - 4

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju