Prije putovanja bitna je naša ravnoteža iznutra i izvana, kao i dobro organizirana i ne preteška torba. Stoga, kako bi vam sljedeće putovanje u potpunosti bilo bezbrižno u svoju torbu obavezno spremite ovih pet stvari.

Pakiranje torbe za put nekada je prava umjetnost. Putujete li u inozemstvo često ili povremeno, idete li na poznato mjesto ili u nepoznato, pripremili se dobro ili ne, svako putovanje stvara određenu dozu stresa. Prije njega bitna je naša ravnoteža iznutra i izvana, kao i dobro organizirana i ne preteška torba. Stoga, kako bi vam sljedeće putovanje u potpunosti bilo bezbrižno u svoju torbu obavezno spremite ovih pet stvari

1. Važni dokumenti

Nekima se može činiti smiješno, no onima koji su barem jednom ostali na granici ili se u zadnji čas vraćali po putovnicu, ovo je vrlo važna napomena. Prvu stvar koju trebate spremiti u svoju, najbolje ručnu, torbu trebali bi biti važni dokumenti. Avionska, autobusna karta ili karta za vlak, putovnica, putno osiguranje, osobna iskaznica, vozačka dozvola, kreditne kartice uz nešto gotovine, brojevi i adrese za hitne slučajeve u inozemstvu ili u mjestu gdje putujete, trebali bi biti na jednom mjestu kako bi ih s lakoćom mogli naći kada su vam potrebni.

2. Udobna obuća i odjeća

Kilometri prehodani u razgledavanju nekog novog mjesta neusporedivi su s onime što svakodnevno prehodamo, zato je potrebno na putovanja ponijeti udobnu obuću u kojoj ćete moći bezbolno šetati satima. Udobnost je važna kada je riječ i o odjeći. Neka vam se putna torba sastoji većinom od udobnih svakodnevnih kombinacija u kojima ćete se moći opustiti te se osjećati ugodno prilikom putovanja, ali i istraživanju novih mjesta.

Probiotici ili probiotički lijekovi se mogu koristiti za ublažavanje probavnih smetnji poput proljeva i nadutosti prije puta, ali i kao odlična prva pomoć kod zaraznog proljeva

3. Torbica s lijekovima

Jedna od najvažnijih stvari koje uvijek trebate nositi na putovanje je mala kućna ljekarna odnosno torbica s lijekovima. Budite spremni na iznenadne glavobolje, menstrualne bolove ili one u mišićima, temperaturu koja vam može pokvariti odmor pa torbicu opremite s nekoliko analgetika i antipiretika te par flastera. Ono o čemu mnogi ne razmišljaju pri spremanju torbice s lijekovima su probiotici.

Pri putovanju naša crijevna mikrobiota često je u neravnoteži. Probiotici ili probiotički lijekovi se mogu koristiti za ublažavanje probavnih smetnji poput proljeva i nadutosti prije puta, ali i kao odlična prva pomoć kod zaraznog proljeva (tzv. putnički proljev).

Putovanje u određene zemlje i isprobavanje njihovih specijaliteta mogu uzrokovati naseljavanje stranih bakterija u našim crijevima, katkada i s mikroorganizmima koji proizvode toksične tvari koje nepovoljno utječu na funkciju crijevne stijenke. Simptomi mogu biti bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje, iznimno česte tekuće stolice i ponekad vrućica. U tim slučajevima probiotici mogu biti od pomoći.

4. Tehnički pomagači

Tehnički pomagači mogu vam olakšati putovanje i učiniti ga zabavnijim. Obavezno spremite svoj pametni telefon i pripadajući mu punjač, sredstvo protiv komaraca, sunčane naočale i mali kišobran (ovisno gdje putujete), švicarski nožić, vlažne maramice ili sredstvo za dezinfekciju ruku. Karta i vodič za mjesto gdje putujete također su stvari koje vam itekako mogu poslužiti.

5. Toaletna torbica

Pokušajte svoju toaletnu torbicu pojednostavniti. Nosite mala pakiranja paste za zube, kreme, sredstva za skidanje šminke, šampona, regeneratora, gela za tuširanje i dezodoransa. Nemojte zaboraviti četkicu za zube i četku za kosu, a šminku svedite na najosnovnije stvari koje koristite svakodnevno.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju