Kućni pripravci kao beauty tretman za njegu kože ili kose nisu nikakva novost te su se nebrojeno puta pokazali vrlo učinkovitima. No s 'uradi sam' tretmanima treba biti oprezan. Jedan takav je i vodica za usta koja se koristi kao sredstvo protiv prhuti. Može li vodica doista riješiti ovaj problem, provjerili smo sa stručnjakom

Jedan od posljednjih vrlo popularnih kućnih tretmana koji kruži Internetom je onaj s vodicom za usta koja se koristi za uklanjanje prhuti. Naime, vodica za usta trebala bi u najkraćem mogućem roku riješiti ovaj neugodan problem s vlasištem s kojim se bori više od 40 posto odraslih osoba.

Vodica za usta sadrži alkohol koji može dodatno iziritirati osjetljivo i oštećeno vlasište i pogoršati situaciju

Sve što treba učiniti je vodicu za usta razrijediti s vodom u omjeru 1:1, nanijeti mješavinu na vlasište, ostaviti da djeluje par minuta te isprati kosu.

Sastojci koje sadrži vodica poput mentola, eukaliptusa i timola djeluju antiseptički, protuupalno i antifungalno te bi, navodno, trebali ukloniti prhut i smiriti vlasište.

No stručnjaci tvrde drugačije te ovaj popularni 'uradi sam' tretman nikako ne smatraju korisnim i učinkovitim. S time se slaže i dermatovenerolog, dr. Teo Manestar Blažić iz ordinacije Manestar.

'Prhut je zapravo blagi oblik seboreičnog dermatitisa kojeg je najbolje održavati uz pomoć specijaliziranih šampona za kosu koji smanjuju iritaciju vlasišta. Iako nikada nisam čuo za ovakav kućni pripravak, vodica za usta sadrži alkohol koji može dodatno iritirati osjetljivo i oštećeno vlasište te pogoršati situaciju', objašnjava doktor Manestar Blažić te dodaje kako ovaj kućni tretman nikako ne bi preporučio kao rješenje protiv prhuti.

 Želite li na siguran način riješiti neugodne prhuti, u galeriji fotografija donosimo 6 učinkovitih šampona specijaliziranih za ovaj problem.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju