Dok je odnos sa svekrvom podosta kompliciran, svekar je, u većini brakova i dugogodišnjih veza, jedna od dražih figura.

Mnoge su snahe priznale da se on nikad nije uplitao u njihov život ili ih osuđivao, pa su tako lako mogli stvoriti odnos pun podrške i poštovanja. On je, baš poput tampon-zone, u puno situacija spriječio da nesuglasice eskaliraju i da se odnos između njegove žene i žene njegova sina naruši do nepopravljivosti.

Iako se mnogim ženama važno uklopiti u obitelji svoga supruga, svekrvina ljubomora to vrlo lako može onemogućiti. Brojna su psihološka istraživanja pokušala odgovoriti na pitanje zašto je taj odnos toliko kompliciran i svatko od njih došlo je do istog zaključka:

Svekrve ne znaju odrediti granicu, a snahe pokazuju nepoštovanje

Nenajavljeni dolazak, kritiziranje odgoja djece, uplitanje u životne odluke te posesivno i ljubomorno ponašanje, samo su neki od razloga zašto snahe i svekrve nikako ne mogu na zelenu granu.

Svekar se rijetko upliće u život svoje snahe.

S druge strane, svekar gotovo nikad nije razljutio svoju snahu, a u većini situacija čak je stao na njezinu stranu. Očevi su, prije svega, jako ponosno na svoje sinove i njihove životne odluke, pa tako i na odabranicu njihova srca. Zato im ne pada na pamet diktirati njihove životne odluke.

U nastavku pročitajte još neke razloge zbog kojih neke žene više vole svekra nego svekrvu.

1. Poštuje odluke svoga sina

Očevi su puno opušteniji od mama. To se može vidjeti dok su njihovi sinovi još bebe, ali i kasnije u životu. Oni su svjesni da njihovi sinovi nisu bili savršeni prije nego što su upoznali svoju ženu, a njoj su zahvalni što ih je izvela na pravi put i naučila odgovornosti.

2. Djed je nezamjenjiv

Odnos djeda i unuka zaista je poseban. Djed će svoje unuke naučiti nekim praktičnim životnim mudrostima koje će im puno pomoći kasnije u životu. Kako pokositi travu, snaći se u ribolovu ili na kampiranju, zavezati čvor ili voziti bicikl – vještine su koje će djed najbolje naučiti svoje potomke.

3. Najveći je zagovornik vašeg braka

Svekar obično zna koje je njegovo mjesto i nema problem s određivanjem zdravih granica. Kako je to jedan od glavnih izvora nesuglasica između svekrve i snahe, ne čudi što mnoge žene više poštuju svoga svekra nego svekrvu.

4. Primjer je svome sinu i vašoj djeci

Gledajući svekrva, mnoge žene mogu pretpostaviti kakav će njihov muž biti u budućnosti. Ljubav, podrška, razumijevanje i pribranost, karakteristike su koje dolaze sa životnim iskustvom, a gledajući svekra, vidimo da starost donosi puno toga dobroga.

5. Drži obitelj pod kontrolom 

Poznato je da je odnos snahe i svekrve na klimavim nogama, a svekar je osoba koja svojoj ženi najbolje može objasniti gdje je njezino mjesto i iskreno joj ukazati na propuste koje radi. Ponekad je teško realno sagledati stvari, a pogled iz druge perspektive može biti presudan kako bi osobe shvatile da su pretjerale.

Svekrva i snaha Pet stvari koje će svaka svekrva zamjeriti svojoj snahi Mama i sin Sedam znakova po kojima ćete prepoznati drsku svekrvu (i što učiniti)

6. Snaha mu je poput kćeri

Posebno ako nema svoj kćer, svekar će vam suptilno pokazati svu ljubav ovog svijeta. Muškarcima je općenito podosta teško izraziti emocije, ali lijepim gestama i malim stvarima oni će svojim snahama pokazati da su jako sretni što su baš one dio njihove obitelji.

Slažete li se bolje sa svekrom ili svekrvom?

glasova:

U anketi nam recite kakva je situacija kod vas. 

Slavne žene koje imaju problematičan odnos sa svekrvama Kraljica Letizia nije u dobrim odnosima sa svojom svekrvom Sofijom Vjenčanje Felipea i Letizije 2004. godine Kraljica Letizia sa svekrvom Sofijom +4 Sofia i Letizia nekoliko trenutaka nakon svađe koju su zabilježile kamere

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju