Ako ste pušač ili bivši pušač vaša pluća vrlo vjerojatno su krcata toksinima iz cigareta. Da biste ih pročistili koristit će vam napitak ljekovitih svojstava napravljen od tri biljna snagatora, đumbira, luka i kurkume.

Đumbir
Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminiraju suvišne sluzi u plućima.

Luk
Luk, kao i češnjak, ima antikancerogena svojstva, a odličan je suborac i kod brojnih malignih stanja. Posebno je učinkovit u sprečavanju raznih bolesti dišnog sustava.

Kurkuma
Kurkuma ili indijski šafran krcat je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu prehranu ovim začinom.

Đumbir i češnjak Jedite ih češće: Tri namirnce koje "čiste" pluća (bivšim) pušačima

Za početak dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:

Sastojci:
- 400 g luka
- 1 l vode
- 400 g šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)
- 2 žlice kurkume
- korijen đumbira veličine palca

Slika nije dostupna Za (bivše) pušače: 10 namirnica koje tjeraju nikotin iz tijela

Priprema:

1. Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da zakipi.

2. Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i oboje dodajte u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno zakipi dodajte kurkum te smanjite vatru na laganu temperaturu.

3. Mješavina neka se kuha sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite i ulijte u staklenku. Kada se potpuno ohladi stavite je u hladnjak i ondje držite cijelo vrijeme.

4. Uzmite dvije žlice eliksira ujutro na tašte te navečer dva sata poslije obroka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju