Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Začepljen nos: 7 spasitelja do 5 kuna uz koje ćete prodisati

11-01-2017 Piše Zadovoljna
komentari

Začepljen nos je vrlo česta pojava tijekom zimskih mjeseci, a uzrokuju ga upale, virusne prehlade te suhi zrak. Osim što je vrlo neugodna ona može uzrokovati i dodatne tegobe poput upale grla, nesanice i krvarenja nosa. Želite li se riješiti začepljenog nosa i pritom ojačati imunitet, donosimo 7 prirodnih, jeftinih i zdravih trikova iz vaše kuhinje

1. Eterično ulje metvice
Nekoliko kapi eteričnog ulja mente nakapajte na papirnatu maramicu. Naslonite je na nos te duboko udahnite desetak puta.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

2. Češnjak
Češanj češnjaka narežite na komadiće te ga pojedite uz komadić kruha, sendviča ili uz bilo koji obrok. Ako podnosite njegov ljuti okus češanj izgrizite te desetak puta duboko udahnite. Češnjak pojedite ili ispljunite.

3. Jabučni ocat
Zakuhajte pola litre vode te u nju dodajte tri žlice octa. Nagnite glavu nad lonac, pokrijte je ručnikom i duboko udišite paru.

Osim što je vrlo neugodna pojava, začepljen nos može uzrokovati i dodatne tegobe poput upale grla, nesanice i krvarenja nosa 4. Slana voda
Ovo je izvrsna prevencija, ali djeluje i na već oštećenu sluznicu. Zkuhajte pola litre vode te dodajte žličicu morske soli. Kada se otopi, a voda rashladi na sobnu temperaturu glavu nagnite iznad lavaboa pod kutom od 90 stupnjeva.

Pomoću čajnika ulijevajte vodu u jednu nosnicu te pričekajte da izađe kroz drugu. Mješavinu možete uliti i u bočicu te tijekom dana svako toliko nakapajte par kapi u svaku nosnicu.

5. Hren
Naribajte malo hrena te ga pomiješajte sa žlicom meda. Mješavinu stavite na jezik te prije nego je progutate udahnite duboko kroz nos desetak puta.

6. Đumbir
Svježi đumbir naribajte u salatu, sendvič ili neko drugo jelo. Ako vam je okus preintenzivan pomiješajte ga sa žličicom meda, cuclajte i duboko udahnite desetak puta te progutajte.

7. Sljezov korijen
Korijen sljeza narežite na komadiće te ga ubacite u litru tople vode. Ostavite da tako odstoji oko pola sata te potom vodu zakuhajte. Nagnite glavu nad lonac, pokrijte je ručnikom i duboko udišite paru.

Pročitaj još
Pročitaj još