Bolje je spriječiti nego liječiti, kaže stara narodna poslovica. Stoga otkrijte na koje se sve načine u ovim hladnim zimskim danima možete zaštititi od prehlade i gripe. Riječ je o jednostavnim metodama očuvanja zdravlja koje preporučuju stručnjaci

Ekipa znanstvenika sa Sveučilišta u Arizoni otkrila je kako je dovoljno tek 4 sata da se virusi jedne prehlađene osobe u nekom uredu razmile posvuda po radnom prostoru. Virusi su tako pronađeni na drškicama šalica za kavu, na tipkama fotokopirnog aparata kao i na ručkama na vratima hladnjaka.

Želimo li se obraniti od mikroorganizama trebamo reagirati brzo. A evo na koje sve načine možemo ove zime izbjeći kašalj i visoku temperaturu.

Našem organizmu neophodno je 7-8 sati sna kako bi naš imunitet mogao pravilno funkcionirati i braniti nas od virusa



1. Izbjegavajte alkohol
Izbjegavajte alkohol, jer on između ostalog pogoršava kvalitetu sna, dok manjak sna slabi imunitet pa je naš organizam tada podložniji bolestima.

2. Pijte čaj
Na popisu prijatelja našeg zdravlja čaj je uvijek u samome vrhu ljestvice. Njegovo ispijanje i udisanje toplih para stimulira folikul nosnih dlačica te se tako učinkovitije uklanjaju mikroorganizmi. Usto, ukoliko koristite limun, on razrjeđuje nakupljenu sluz, a još će bolje proći ljubitelji meda jer on djeluje antibakterijski.

3. Ne zaboravite na proteine
Poznato je kako prehrana siromašna proteinima može oslabiti imunološki sustav. Zato je svakodnevno potrebno u organizam unositi hranu koja je bogata proteinima poput primjerice jogurta, jaja i ribe.

4. Redovito održavajte svoj radni prostor
Barem jednom tjedno trebalo bi sredstvima za čišćenje u uredu očistiti sve predmete koje koristi velik broj zaposlenika pa makar ti predmeti izgledaju čisto. Među njima su mikrovalna pećnica, tipke fotokopirnog aparata, ručke na vratima, gumbi u liftu, nasloni za ruke na stolcima…

5. Votka umjesto sredstva za čišćenje
Ukoliko nemate pri ruci antibakterijsko sredstvo za čišćenje ili kakve specijalne dezinfekcijske maramice, dolijte malo votke ili kakvog sličnog alkohola na ruke. Votka, naime, ima visoki postotak alkohola u sebi i odlično je antibakterijsko sredstvo.

6. Lavanda – zamjena za alkohol

Ako nemate nikakav alkohol u kući, a morate dezinficirati ruke, posegnite za nekoliko kapi aromatičnog ulja od lavande.

>> 7 domaćih lijekova koji će grlobolju 'pokositi' preko noći

7. U cinku je spas

Osjetite li blago grebuckanje u grlu, uz C vitamin potražite i pastile od cinka koje biste trebali uzimati nekoliko dana. Cink ublažava simptome prehlade i pomaže vam da se brže oporavite.

Potrebno je svakodnevno u organizam unositi hranu koja je bogata proteinima poput primjerice jogurta, jaja i ribe

8. Redovito ispirite nos
Ispiranjem nosa slanom vodom oslobađamo se mikroorganizama i pomažemo očistiti nakupljenu sluz. U ljekarnama se mogu kupiti posudice odnosno kompletan sustav za ispiranje nosa s pripremljenom otopinom. A tekućinu za ispiranje možete napraviti i sami - izmiješajte 3 čajne žličice nejodirane soli i 1 žličicu sode bikarbone. Dodajte žlicu te mješavine u 1 šalicu destilirane odnosno ohlađene prokuhane vode.

9. Pijte cijeđene sokove
Kako bi se izbacili toksini iz limfnog sustava, treba piti što više tekućine, ponajviše vode i čaja. U tu svrhu stručnjaci posebno preporučuju cijeđene sokove, pogotovo tijekom sezone zimskih prehlada i gripe. Sokove možete napraviti od raznog povrća i povrća (peršin, brokula, mrkvica, jabuke, blitva, krastavci, limun….).

10. Rukavice na ruke
Ukoliko je to moguće, izbjegavajte doticati ogradu na stepenicama i slične predmete na javnim mjestima, jer se oni ne održavaju redovito. No, neke stvari neizbježne su, poput držača u tramvajima i autobusima. Srećom, zimi možete navući rukavice na ruke i tako se zaštititi od mikroorganizama.

11. Otpustite lošu energiju

Opustite se nakon napornog radnog dana i odvojite nekoliko minuta za sebe. Stavite desnu ruku na vrh glave, a lijevu na čelo, između obrva, zatvorite oči i opušteno dišite. Na taj način oslobodit ćete se loše energije.

12. Znojenjem protiv prehlade
Znojenjem se također rješavamo toksina i mikroorganizama, bilo da se rekreativno bavite kakvim sportom ili pak uživate u sauni.

13. Pažljivo sa šminkom
Posuđujete li nekome ruž ili grožđanu mast za usne, prebrišite je krpicom, kako biste spriječili prenošenje bakterija.

14. Osigurajte si dovoljno sna
Našem organizmu neophodno je 7-8 sati sna kako bi naš imunitet mogao pravilno funkcionirati i braniti nas od virusa. Stoga si osigurajte dovoljno sna. Ukoliko imate priliku, odrijemajte tijekom dana, vaše tijelo bit će vam zahvalno na svakoj minuti sna. A upravo taj odmor koji priuštite svom organizmu mogao bi vas spasiti od gripe.

15. Redovito perite ruke
Čistoća je pola zdravlja, poznata je narodna izreka. Redovitim pranjem ruku možemo puno učiniti želimo li se zaštititi od prehlade. Pripazite da ih i dobro osušite nakon što ste ih oprali, kako se mikroorganizmi ne bi zalijepili za mokre dlanove.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju