U ovoj nas je godini dočekalo prerano proljeće koje nam je, uz svu prirodnu ljepotu, donijelo i kašljanja, otečenih očiju i crvenih noseva. S toliko mitova i praznovjerja povezanih s ublažavanjem alergijskih reakcija, teško je snaći se i odlučiti koji je najbolji način za borbu protiv dosadnih alergija. Mi vam donosimo najčešće pogrešne 'istine' i savjeta koji će vam pomoći lakše preživjeti ovaj dio godine


1. Mit: Vitamin C je koristan kod alergija

Istina: Visoka razina vitamina C može smanjiti razinu histamina u tijelu. Iako je voće puno vitamina, pripazite ukoliko ste podložni alergijama jer neko voće, primjerice jabuke, banana, breske i šljive mogu u većim količinama izazvati istu alergijsku reakciju kao i pelud ili neke vrste trava.

Stoga, ukoliko ste osjetljivi, stavite voće u mikrovalnu pećnicu na 10 sekundi kako biste deaktivirali protein. Prije konzumacije uvijek ogulite koru.

Osvježivači zraka sadrže mnogo štetnih kemikalija koji pojačavaju alergiju, poput formaldehida, naftnih destilata i alkohola

2. Mit: Hipoalergenske pasmine pasa neće pogoršati alergiju
Istina: Pudli, kovrčavi bišoni, šnauceri ili yorkshire terijeri se smatraju hipoalergenskim pasminama jer se ne linjaju i imaju manje prhuta. No, ono što izaziva alergiju nije dlaka već protein koji se nalazi u psećoj krvi kojeg psi izlučuju znojenjem kroz kožu.

Nažalost, ne postoji znanstveni dokaz da ove pasmine proizvode manje količine tog proteina, zato uvijek nakon igranja sa svojim ljubimcem dobro operite ruke sapunom i toplom vodom.

3. Mit: Nema prašine, nema ni alergije
Istina: Svi znamo za staru izreku "Čistoća je pola zdravlja" i naravno da je se moramo držati. Međutim, malo izloženosti prljavštini i bakterijama je na neki način zdravo jer jača naš imunološki sustav. Zato nemojte pretjerivati i postati rob čišćenja jer prašine uvijek ima i nemoguće ju je iskorijeniti.

4. Mit: Jastučnica štiti od grinja
Istina: Ako niste oprali svoj jastuk više od tri godine, budite svjesni da mu je težina u međuvremenu porasla jer je prepun prašine i grinja. Zato se radije odlučite za hipoalergenske jastuke s dodatnom zaštitnom navlakom s patentnim zatvaračem.

Navlaku, kao i jastučnicu perite barem jednom tjedno, a preporuča se i pranje jastuka barem dva puta godišnje.

5. Mit: Osvježivači prostora očišćuju zrak
Istina: Osvježivači zraka sadrže mnogo štetnih kemikalija za alergičare, poput formaldehida, naftnih destilata i alkohola. Umjesto umjetnih osvježivača radije se odlučite za svijeću koja sadrži prirodna eterična ulja ili pak pokušajte s hipoalergenskim prirodnim sprejevima na bazi eteričnih ulja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju