Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača njihov je loš ishod. Naime, često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka, nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući, nego, dapače, potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam kolači ne uspijevaju.

 

1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto

Prašak za pecivo napravljen je od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura posve je različita, kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka

U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni to preskaču. Ovaj je korak važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijeme pečenja

Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline, koje uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, a puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo posebno se odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto

U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice, čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje, dok druge sastojke valja umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom

Posebno naznačen u gotovo svakom receptu jest savjet da tijesto, nakon što ga izlijete u kalup, protresete. Brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka, što sprječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem

Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača naglo je dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime, na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu, zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo-pomalo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žumanjke i šećer bez miješanja

Brojni recepti, posebice za torte, započinju prvim korakom miksanja žumanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime, šećer se veže na žumanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

Nakon ovih savjeta inspirirajte se i receptima za ove slastice, koje će sigurno uspjeti:

Slika nije dostupna Recept za brzu čokoladnu tortu bez brašna koju i početnici u kuhinji rade bez greške Brze kiflice Gotove za 30 minuta: Recept za kiflice koje se tamane od doručka do večere Mileram torta Kremasta fantazija: Recept za mileram-tortu sa šumskim voćem Trokutići s lješnjacima Trokutići s lješnjacima: Božićni kolačići koji gotovo uvijek prvi nestaju s tacne Tri leće Tri leće: Recept za biskvitni kolač kojem tepaju da je najsočniji na svijetu Recept za makovnjaču Kraljica zimskih kolača: Recept za mekanu makovnjaču koja dolazi u drugačijem obliku

Dobar tek!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju