1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto
Prašak za pecivo napravljen je od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura posve je različita, kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom.
2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni to preskaču. Ovaj je korak važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.
Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.
3. Otvarate vrata pećnice za vrijeme pečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline, koje uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, a puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo posebno se odnosi na kolače i biskvite bez brašna.
4. Predugo miješate tijesto
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice, čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje, dok druge sastojke valja umiješati ručno.
5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom
Posebno naznačen u gotovo svakom receptu jest savjet da tijesto, nakon što ga izlijete u kalup, protresete. Brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka, što sprječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.
6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača naglo je dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime, na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu, zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo-pomalo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.
7. Predugo ostavljate žumanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti, posebice za torte, započinju prvim korakom miksanja žumanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime, šećer se veže na žumanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.
Nakon ovih savjeta inspirirajte se i receptima za ove slastice, koje će sigurno uspjeti:
Dobar tek!