Kad ste zadnji put napravili musaku? Ovaj fini složenac od mljevenoga mesa i patlidžana, koji su trenutno u sezoni, originalno potječe iz Grčke. I ne, originalna receptura ne sadrži komade krumpira. Otkrijte kako ga složiti


Sastojci:

2-3 patlidžana
500 grama mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
1-2 češnja češnjaka
2 velika svježa paradajza
malo svježeg peršina
lovorov list
origano
sol i papar
2 jaja
2 velike žlice naribanog parmezana

Za umak bešamel:
50 grama maslaca
30 grama brašna
5 dcl toplog mlijeka

Priprema:
1. Dobro operite patlidžan, narežite ga na duguljaste kriške (može i s korom ako znate porijeklo uzgoja), posolite ga da malo odstoji i izbaci svoju 'gorčinu'. Iscijedite višak vode kuhinjskim papirom.

Namažite ga s malo maslinova ulja, položite na papir za pečenje, pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 15 minuta.

2. Na ulju popržite nasjeckani luk i češnjak, te propirjajte mljeveno meso. Originalni grčki recept traži mljevenu janjetinu, ali možete upotrijebiti i junetinu ili svinjetinu.

Patlidžani su iznimno gorki, pa ne zaboravite izvući 'neugodan' okus iz mesnatih plodova uz pomoć soli

Kad meso potamni, smjesi dodajte komadiće svježe rajčice kojoj ste odstranili kožu i lovorov list. Pirjajte barem desetak minuta, a završite sa sušenim origanom, soli i paprom.

3. Pripremite umak bešamel: Na rastopljeni maslac dodajte brašno uz neprestano miješanje, te ulijevajte toplo mlijeko. Miješajte pjenjačom dok ne izgladite sve eventualne grudice.

Kuhajte smjesu dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite po želji.

4. U vatrostalnoj posudi redom slažite kriške patliđana, mljeveno meso i bešamel dok ne potrošite sve sastojke.

Preko vrha složenca prelijte smjesu od jaja i tvrdog sira, pa zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-30 minuta na oko 220 stupnjeva Celzija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju