Zdjela prepuna nutritivno vrijednih sastojaka u koju je potrebno samo zaroniti žlicu, pojesti i krenuti u dnevne aktivnosti jedan je od najzdravijih prijedloga za prvi obrok u danu. Gubara je naziv za mješavinu žitarica i voća koja će zadovoljiti potrebu za svim vrijednim sastojcima i nakon koje vam neće pasti na pamet posegnuti za brzinskim zalogajima iz pekarne. Recept ima jedno pravilo priprema se noć prije konzumacije

Prednost ovog obroka je šarolikost sastojaka koje možete mijenjati ovisno o vlastitom okusu. Gubara se priprema noć prije konzumacije i čuva u hermetički zatvorenoj posudi, naime u takvom spremištu ukusna mješavina može čuvana u hladnjaku potrajati i do tjedan dana.

>>Zasitne pločice: Recept koji će vas riješiti ovisnosti o pekari

Sastojci:

Gubara je recept za najzdraviji doručak sadrži žitarice, voće i orašaste plodove koji tijelo opskrbljuju energijom


- 8 punih šaka zobenih pahuljica
- 2 pune šake mljevenih mekinja
- šaka nasjeckanih suhih marelica
- šaka nasjeckanih suhih datulja
- šaka zdrobljenih oraha
- šaka zdrobljenih badema ili lješnjaka
- mlijeko
- ½ neoguljene jabuke po osobi
- ½ banane po osobi
- jogurt
- po želji bobičasto voće

Postupak:
1. U posudi promiješajte zobene pahuljice i mekinje s marelicama i datuljama. Dodajte orahe i ostale orašaste plodove po vlastitom izboru. Suho voće možete mijenjati s kojim god poželite poput suhih smokava, borovnica ili grožđica. Kako bi dobili glatku teksturu smjese najbolje bi bilo da je pripremite noć prije jer nakon što odstoji u mlijeku, svi sastojci će ispustiti svoje sokove.

2. Sve sastojke prelijte mlijekom i naribajte polovicu jabuke po osobi, te sve promiješajte i stavite u hladnjak.

3. Nakon što je smjesa odležala u hladnjaku postaje gusta i mekana, razrijedite je s mlijekom. Dodajte na ploške narezane banane, a kako je suho voće ispustilo svoje sokove isprobajte okus, pa po potrebi dodajte malo meda. Prije jela na smjesu stavite nekoliko velikih žlica jogurta i bobičasto voće.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju