Nakon jagode, čiji mesnati i sočan plod caruje proljetnim mjesecima, na stolu je s prvim lipanjskim danima njezinu ulogu preuzela malina. Nježnog, mekanog ploda malina spada u red najzdravijeg voća jer pogodno djeluje na ublažavanje brojih tegoba, osim toga vodeći je sastojak u proizvodima za njegu lica. Ipak malina je omiljena kao dodatak slasticama, a kako bi maksimalno iskoristili sve blagodati opojne bobice otkrivamo trik za produljenje njezina roka trajanja


Lišće malina za ublažavanje osipa

Lišće maline i sami plod od davnina se koriste za ublažavanje brojnih tegoba poput upale grla i ginekoloških problema, čaj od lišća pomaže kod trudničkih mučnina i bolova u trbuhu, dok svježe lišće možete koristiti za smirivanje osipa na koži.

Na područje osipa nanesite list maline, držite ga nekoliko minuta ili ga premotajte gazom, postupak ponavljajte i do nekoliko puta dnevno dok se osip ne povuče.

Plod maline odličan je sastojak maske za osjetljivu kožu lica, dok lišće umiruje osip i pomaže kod menstrualnih tegoba



Maska od malina za osjetljivu kožu lica
Malina obiluje antioksidansima i posjeduje antibakterijska svojstva što je čini idealnom za njegu kože lica. Za masku od malina koja se preporuča koristiti 2 puta tjedno potrebno je:

- 4 svježe maline
- 1 žlica jogurta

Priprema:
Maline zgnječite u staklenoj posudi i u kašastu smjesu dodajte jednu žlicu jogurta, sve dobro izmiješajte i nanesite na lice. Glatku smjesu ostavite da na licu djeluje oko 20 minuta potom je isperite hladnom vodom, nježni plod očistit će kožu od nečistoća dok će je jogurt nahraniti, maska od malina idealna je za osjetljivu kožu.

TRIK KOJI ĆE SAČUVATI MALINE OD PROPADANJA
Omiljene u brojnim slasticama i sladoledima maline su uz jagode jedne od najtraženijih ljetnih sezonskih plodova, no nježna struktura ukoliko se ne iskoristi odmah gubi svoju svježinu i brzo propada. Kako bi maline što dulje sačuvali od propadanja pomaže jednostavan recept:

Sastojci:
- voda
- jabučni ocat

Priprema: 
Iz hrpe malina izdvojite plodove koji su truli, one čitave stavite u vodu u koju ste dodali jabučni ocat, omjer vode i octa neka bude 3:1. Maline prebacite u otopinu i ostavite ih potopljene desetak minuta, potom ih isperite pod mlazom hladne vode, iscijedite i posložite na papirnati ubrus, te pospremite u hladnjak. Na ovaj način malina će ostati svježom i do tjedan dana.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju