U ove zimske dane najbolje nas može zagrijati šalica ukusnog čaja. Čajoljupcima, i svima koji su spremni isprobavati nove okuse, donosimo recept egzotičnog čaja koji se najviše pije u afričkim i azijskim zemljama, a specifičnost okusa daje mu začin karadamom

Kardamom, u obliku sjemenki, plod je grma koji raste u prašumama istočne Indije, Vijetnama, Tanzanije, Nove Gvineje i Gvatemale. Zbog svojeg jakog i prodornog, ali ujedno svježeg i pomalo voćnog okusa, može se koristiti u slanim i slatkim jelima.

Osim zanimljivog okusa, kardamom ima ljekovita svojsta. Umirujuće djeluje na probavni sustav, smanjuje probleme s napuhavanjem, žgaravicom i mučninom

Tako ćemo ga na području Bliskog istoka i Afrike najčešće naći u čajevima, slasticama i kolačima, a može se sretno kombinirati i uz rižu, mesna jela i složence. Na europskom kontinentu, najčešće se koristi u skandinavskim zemljama gdje je česti ‘gost’ u voćnim salatama, kompotima i pečenim jabukama.

Osim zanimljivog okusa, ove sitne aromatične sjemenke imaju i ljekovita svojsta. Umirujuće djeluju na probavni sustav, potiču metabolizam i mogu ublažiti probleme s napuhavanjem, žgaravicom i mučninom. Čiste bubrege od kalcija i pomažu kod smanjivanja visokog krvnog tlaka te uklanjaju toksine iz organizma. Zbog diuretičkog djelovanja mogu pomoći i u procesu pri gubitku težine, a u ovim hladnim danima dobro ih je u čaju kombinirati sa đumbirom jer pomažu kod grlobolje i prehlade.

Kardamom se može kupiti već oljušten, ali ga se zbog čuvanja preporuča uzimati u mahunama koje, netom prije korištenja, lagano izgnječite u mužaru. U čaj slobodno ubacite cijele izgnječene mahune, te nakon kuhanja čaj procijedite.

Crni čaj s kardamomom
Recept:
Za tri osobe
3 dcl vode
3 dcl mlijeka
10 mahuna kardamoma (jedna mahuna može sadržavati i do 20 sitnih sjemenki)
2 -3 filter vrećice crnog čaja
4-5 klinčića
1 ravna žličica suhog mljevenog đumbira
¼ štapića cimeta

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju