Ne ljutite se na svoje tijelo zbog znojenja, jer ono uz sve funkcije koje obavlja ima ulogu i vlastitog klima-uređaja. Osim što se perspiracijom hladi izlučivanjem znoja izbacuje i štetne tvari iz tijela. A ukoliko vas muči pretjerano znojenje ili ne ispuštate kapljicu znoja niti na nesnosnim vrućinama pomoći će vam - čaj od kadulje

Uz vremensku prognozu koja već tjednima najavljuje vruće ili vrlo vruće dane, osim temperature raste i upotreba dezodoransa koji sprečavaju ili smanjuju znojenje.

Imate li problema s obilnim ili nedovoljnim znojenjem u pomoć može uskočiti priroda, odnosno čaj od kadulje

No, tijelu treba dopustiti određenu 'dozu' znojenja kako bi se prirodno rashladilo i izbacilo štetne tvari iz tijela. Klima-uređaji su nas razmazili i omogućili nam da što je rjeđe moguće osjetimo vrućinu, ali oni se moraju koristiti racionalno i s mjerom kako šok vreline ne bi zamjenio šok prvelikih promjena temperature.

Trebamo se pomiriti sa činjenicom da znojenje i ljeto idu ruku pod ruku, a imate li problema s obilnim ili nedovoljnim znojenjem u pomoć vam može uskočiti priroda, odnosno čaj od kadulje.



Kadulja je 'ženska biljka', što potvrđuje i izreka – tamo gdje raste kadulja, gospodari žena. Njezin se ženski karakter prepoznaje i u blagotvornom djelovanju na ženske probleme poput menstrualnih grčeva, urinarnih infekcija te posljedica menopauze.

Kadulja je 'ženska biljka', što potvrđuje i izreka – tamo gdje raste kadulja, gospodari žena

Osim na zdravlje čaj od kadulje djeluje i na ljepotu tako što jača kosu i daje joj sjaj, a jedno od njegovih najpoznatijih svojstava je reguliranje znojenja.

>> 8 trikova protiv neugodnog mirisa znoja

Kod problema s prekomjernim znojenjem pomaže jači čaj. U tom slučaju tri žličice lista kadulje treba preliti šalicom kipuće vode. Ostavite ga da odstoji desetak minuta te ga popijte toplog ili ohlađenog. Tijekom dana popijte do litru pripremljenog čaja.

Ukoliko se ne znojite pripremite slabiji čaj
, s barem upola smanjenom količinom  zelenih baršunastih listića te ga pripremite i konzumirajte na isti način kao i jači čaj.

>> Znojenje: 4 istine i jedna velika laž

Čaj od kadulje ne preporuča se trudnicama, dojiljama (zbog mogućnosti slabijeg lučenja mlijeka) i osobama sklonim epileptičnim napadima.

Unatoč velikim vrućinama, barem malo smanjite jačinu klima-uređaja, popijte odgovarajući čaj od kadulje i dopustite tijelu da se ono samo prirodnim prilagodi dugom toplom ljetu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju