Neugodne promijene na koži poznate kao akne nisu rezervirane za pubertetlije već pogađaju se dobne skupine. Kako i u svemu, tako i u ovom području priroda je naš dobar saveznik zato isporbajte neke od sljedećih boraca protiv akni koji se kriju i u vašem domaćinstvu.

Akne, kožna bolest koju karakterizira upala kože i formiranje mitesera, bijelih kuglica i prišteva, na licu, ali i cijelom tijelu. One dolaze zbog pojačana lučenja lojnih žlijezdi koje višak masnoće izbacuju upravo kroz kožu, a koje u kombinaciji s prljavštinom nakupljenom na površini kože ili oko folikula dlake dolazi do pojave akni.

>> I one ih imaju: Kako se riješiti dosadnih prištića?

1. Ulje čajevca
Djeluje protiv patogenih gljivica, bakterija i virusa te se koristi kod infektivnih bolest. Eterično ulje nanesite direktno na aknu i ostavite da se osuši ili ga pomiješajte s tonikom za lice te ga temeljito očistite.

>> Loše navike koje uništavaju kožu lica

2. Soda bikarbona

Čisti lice od bakterija i uklanja mrtve stanice kože. Namočite lice, a zatim na dlanu napravite pastu od sode bikarbone i vode. Nježno masirajte lice te ga na kraju isperite hladnom vodom.

3. Ulje jojobe

Djeluje umirujuće i protuupalno. Pomiješajte 5 kapi eteričnog s biljnim ili maslinovim uljem, a zatim lagao masirajući utrljajte na problematični dio kože. Ostavite da djeluje najmanje 15 minuta te ga isperite mlakom vodom.

4. Aloa Vera
Snažno djeluje na oštećenja na koži poput opekotina i na upaljena i iziritirana mjesta te ublažava bol. Gel nanesite direktno na aknu ili cijelo lice te ostavite da se u potpunosti upije.

5. Med
Ima antibakterijska svojstva i hidratizira kožu. Med utrljajte na lice i ostaviti da odstoji 15 do 30 minuta. Isperite mlakom vodom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju