Držanje dijete može biti vrlo naporno i frustrirajuće, a najveći razlog je upravo glad koju možemo osjećati gotovo cijelog dana. Ako ste gladni i jedva čekate ručak ili večeru kako bi se natrpali hranom, pokušajte zavarati želudac ovim zdravim, zasitnim i niskokaloričnim namirnicama

1. Koštunjavo voće
Koštunjavo voće poput badema, lješnjaka, kikirikija i oraha sadrže zdrave masnoće koje se moraju konzumirati čak i za vrijeme držanja dijete.

Pojedite šaku ovih ukusnih grickalica 20 minuta prije obroka i vaša glad će se prepoloviti i samim time ćete pojesti manje glavnog obroka. Za ovakav način ubijana gladi treba vam svega 70 kalorija koštunjavog voća što bi bilo 6 lješnjaka, 12 badema ili 20 kikirikija.

2. Suhe šljive
Iako više nije u modi kao nekad suho voće je pun pogodak kada je riječ o ubijanju gladi odnosno unošenju manje količine hrane. Istraživanja su pokazala da konzumacija suhih šljiva prije obroka smanjuje unos kalorija za čak 6 posto.

Suhe šljive smanjuju glad na tri načina:
- Moraju se dugo žvakati, a time šalju informaciju mozgu da dolazi hrana što pruža osjećaj sitosti.

- Duže se zadržavaju u želucu, što znači da su vrlo sporo probavljive.

- Žvakanjem suhog voća se postepeno oslobađa šećer u krvi koji daje energiju i također osjećaj sitosti.



3. Obrano mlijeko
Mlijeko s manje masnoće bogato je kalcijem te je savršeno sredstvo za ubijanje gladi. Umjesto da posegnete za voćnim ili gaziranim sokom, radije prije obroka popijte šalicu mlijeka i u organizam ste unijeli 8,5 posto manje kalorija.

>>  10 najzdravijih namirnica na svijetu

>> 7 namirnica koje tope kilograme

4. Voće i povrće
Ovo je hrana koju možete jesti između svakog obroka bilo da ste na dijeti ili ne. Obrok započnite s nekoliko kriški jabuke ili zelenom salatom začinjenom octom i maslinovim uljem.

Ovakvom 'predobrokom' u organizam ćete unijeti čak 15 posto kalorija manje od uobičajenog ručka bez 'predobroka'. Voće i povrće je bogato vodom pa će vas trenutno zasititi i samim teme ćete pojesti puno manje.

5. Juha
Tradicionalna topla, krepka juha prije glavnog obroka lijepo će vas ugrijati, ali i zasititi. Dokazano je da konzumacijom ukusne juhe od mesa i povrća ćete pojesti i do 20 posto manje hrane.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju