Neugledna, gomoljasta biljka čičoka, pomalo je zaboravljena na našim prostorima, dok visoko kotira na ljestvici najzdravijih namirnica svijeta. Koristi se u pripremi juha, variva te služi kao inovativna zamjena za krumpir. Odlična je za čišćenje organizma i upravo caruje tržnicama gdje ju možete nabaviti svježu

VAŽAN IZVOR INULINA
Na našim prostorima još uvijek rijetka i zaboravljena namirnica, čičoka ili divlji krumpir izuzetno je zanimljiva zbog sadržaja inulina, neprobavljivog vlakna koje 'hrani' korisne bakterije u našim crijevima.

Čičoka je idealna za čišćenje organizma, pomaže kod zatvora i jača imunitet

Inulin je prebiotik što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje.
>>10 namirnica jestivih i nakon isteka roka trajanja

BOGATSTVO MINERALA I VITAMINA
Čičoku odlikuje niska energetska vrijednost i bogat sadržaj vitamina i minerala. Izvor je kalija i fosfora, kalcija, magnezija i željeza. Sadrži vitamine B skupine, vitamin C, D i provitamin A tj. beta karoten. Izvor je esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam proizvesti.

>>8 namirnica koje mora jesti svaka trudnica

BLAGODATI ČIČOKE

- s obzirom na glikemijski index jednak nuli savršena je namirnica za dijabetičare
- odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet
- pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću
- učinkovita je kod povišenog tlaka jer sadrži mnogo kalija
- stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja
- izvrsna je za čišćenje organizma posebice konzumirana u svježem obliku

PRIPREMA ČIČOKE
Ova biljka neugledna izgleda raste u gomoljima, ima blag, slatkas okus i koristi se u pripremi juha, variva te služi kao inovativna zamjena za krumpir jer umjesto škroba sadrži inulin. Svježa čičoka dostupna je na našim tržnicama od počeka studenog pa do mjeseca travnja.

Donosimo brz i jednostavan recept s ovom vrijednom namirnicom koji morate isprobati:

Piletina s čičokom
Sastojci:
malo maslinovog ulja, dvije glavice crvenog luka,800g
pilećeg filea, 2 dcl pilećeg temeljca, 700g čičoke, dvije mrkve, korijen peršina, 200 g korijena celera, 4 režnja češnjaka, 2 svježe rajčice ili 200g pelata, malo papra, soli i isjeckanog svježeg bosiljka

Priprema:
U loncu zagrijati ulje, staviti sitno isjeckani crveni luk i dinstati dok ne postane staklast.
Staviti na luk pileći file izrezan na veće komade pa dinstati kratko vrijeme.

Dodati pripremljenu čičoku izrezanu na kocke, mrkvu, korijen peršina, korijen celera, bijeli luk i rajčicu ili pelate. Dodati po želji malo bosiljka, pileći temeljac i kuhati oko jedan sat poklopljeno.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju