Egzotično voće kaki u nedozrelom obliku može imati trpak okus, ali u potpuno zrelom slatko je poput meda skrivena u njegovu narančastom mesu. Upravo zbog kupnje u pogrešnom stadiju sazrijevanja te nepoznavanja njegovih blagodati nažalost nije često u našoj zdjeli s voćem.

Budući da je dostupna upravo u vitaminima siromašnom jesensko/zimskom periodu, dopustite ovoj narančastoj loptici da vas osvoji mirisom i okusom.

Slatko i ukusno voće kaki, koje izvorno potječe iz Japana, bogato je zdravim nutrijentima kao što su vitamini, minerali i antioksidansi.

Tijekom svake sezone sazrijevanja voćke mogu mijenjati oblik. Također variraju u veličini od 50-ak do 500 grama. Boja voća varira od svijetlo žute do tamno narančaste. Cijela je voćka jestiva osim sjemenke i peteljke.

Blagotvorna svojstva kaki jabuke

  1. Sadrži malo kalorija (70 cal/100 g) i bogat je izvor vlakana.
  2. Obiluje antioksidansima kao što su katekini i galokatekini te zbog kemijskog sastava betulinske kiseline sadržane u sebi sprječava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome što imaju antiupalno djelovanje.
  3. Svježi kaki sadrži vitamin A, beta-karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Svi ti spojevi igraju važnu ulogu protiv slobodnih radikala kisika koji uzrokuju starenje i različite bolesti. Zeksatin je bitan dijetni karotenid, koji se posebno apsorbira u oči, gdje služi kao antioksidans za filtriranje svjetla.
  4. Dobar izvor vitamina C
  5. Sadrži mnogo važnih B-kompleksa (B-6). Ti vitamini pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u tijelu.
  6. Svježe voće također sadrži kalij, magnezij, bakar i fosfor.

Kaki jabuka se može uklopiti i u aromatičnu jesensku salatu Kaki jabuka se može uklopiti i u aromatičnu jesensku salatu (Foto: Shutterstock)

Odabir i čuvanje kaki jabuke: 

U trgovini izaberite voćke žutonarančaste boje bez udaraca ili posjekotina po njima. Suhi kaki također je dostupan kao i suhe marelice. Dozreli kaki može biti spremljen u zamrzivaču nekoliko mjeseci.

Osim što svježi kaki možete jesti kao jabuku, u suhom obliku odlično obogaćuje kekse, kolače, pudinge, salate i pahuljice.

Kaki jabuka Kaki također sadrži kalij, magnezij, bakar i fosfor (Foto: Stockfood)

Voće "Jedite dugu": Što se događa u tijelu ako prije obroka pojedete voće?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju