Masno deblja - jedan od nutricionističkih zakona. No kao u svakom zakonu i ovome postoji rupa, a to je da ne deblja svaka masna hrana. Štoviše, neke masne namirnice mogu vam pomoći da smršavite, a to je zato jer sadrže zdrave, nezasićene masnoće koje smanjuju apetit, ubrzavaju metabolizam, a i poboljšavaju zdravlje srca

Pri mršavljenju vam sigurno neće odmoći sljedeće namirnice bogate nezasićenim masnoćama:

1. Maslinovo ulje
Bogato je polifenolima koji nas štite od raka te mono-nezasićenim masnoćama blagotvornima za srce. Prehrana bogata maslinovim uljem također pomaže u bržem razgrađivanju masnog tkiva, puno bolje nego prehrane u kojima prevladavaju ugljikohidrati ili bjelančevine. Neka vam maslinovo ulje bude temeljno ulje kod pripremanja jela bez obzira na vrstu hrane i način pripreme.

2. Kokos
Sadrži puno zasićenih kiselina, ali više od polovice tih kiselina čini laurinska kiselina, jedinstveni lipid koji štiti stanice organizma od bakterija te smanjuje kolesterol.

Bademi sadrže sastojke koji ograničavaju apsorpciju masti u organizmu, odnosno pospješuju njihovo izbacivanje iz tijela

Proizvodi koji su nadopuna prehrani bazirani na kokosovom ulju također smanjuju nakupljanje masnog tkiva u području abdomena, odnosno pospješuju njegovo topljenje bolje nego sojino ulje. I kokosov mlijeko vrlo je poželjna namirnica želite li izgubiti kilograme.

3. Tamna čokolada
Za razliku od mliječne čokolade, tamna čokolada, zato jer sadrži čisti kakao maslac, sporije se probavljuje zbog čega nas duže čini sitima. No želite li da vam tamna čokolada bude istinski saveznik u mršavljenju, pojedite par kockica dva sata prije glavnog obroka, a ne kao desert.

S obzirom na to da će vas čokolada dugo činiti sitima manje ćete pojesti za ručak.



4. Bademi
Bademi sadrže sastojke koji ograničavaju apsorpciju masti u organizmu, odnosno pospješuju njihovo izbacivanje iz tijela.

Koliko su bademi korisni kod mršavljenja pokazala je studija u kojoj je dokazano da ćete uz prehranu bogatu bademima lakše smršavjeti nego da konzumirate minimalno masnoća. Kao i kokos, i bademi prije svega pomažu u stvaranju vitkog struka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju