Postoji li univerzalni prehrambeni problem majki diljem svijeta, onda se on odnosi na stalnu borbu da djecu nauče jesti zdravo i uravnoteženo. Povrće se nameće kao najveći neprijatelj malih nepca. Poslužite se ovim trikovima i naučite ih voljeti zlogasnu zelenjavu

Djeca ne vole jesti povrće iz brojnih razloga. Neka su alergična na pojedine vrste povrtnih plodova pa izjednačavaju tjelesnu muku sa svim plodovima prirode. Druga su djeca navikla na ispijanje velikih količina sokova i čajeva pa im ne odgovaraju okusi koji nisu slatki i sočni. Treća, pak, oponašaju svoju stariju braću i sestre ili prijatelje koji bi najradije živjeli od brze hrane, pa se klone zdravih zalogaja.

Imate li takvo dijete, nemojte očajavati. Poslužite se ovim trikovima i naučite njihova nepca na povrtne okuse.

1. Zavarajte vid
Većina djece ne voli zeleno povrće poput poriluka, zelja i kelja jer ovi plodovi imaju zelenu boja koja iz odbija. Želite li natjerati da pojedu ove odlične izvore kalija, magnezija i željeza pokušajte ih zakamuflirati s drugom hranom. Napravite od zelenog povrća smjesu kojom ćete napuniti pileća prsa smotanu u roladu, pa je pripremite na uobičajen način.

Odbija li vaše dijete povrće zbog njegova okusa, pokušajte ga narezati na sitne komadiće koje su gotovo nevidljive oku

2. Naučite se rezati sitno
Odbija li vaše dijete povrće zbog njegova okusa, pokušajte ga narezati na sitne komadiće koje su gotovo nevidljive oku te ih pomiješajte s hranom koju inače voli jesti. Među majkama je osobito popularno „skrivanje“ korjenastog povrća u umaku bolognese koji se potom miješa sa špagetima ili stavlja u lazanje.

3. Čarobni pire
Vaše će dijete pojesti krumpir, ali tu je kraj povrtne balade? Napravite pire od cvjetače, celera ili korabice s malo mlijeka i maslaca i prevarite njegovo nepce. Od celera i korabice mogli bi napraviti i zdraviju varijantu prženih krumpirića, koje možete kratko ispržiti na ulju, a potom dovršiti u pećnici.

>> Ribasfih: Hoće li zelenjava ikada pobijediti hrenovke?

4. Ledeno osvježenje iznenađenja
Preko ljeta vaše dijete samo želi jesti sladolede? Smeljite kuhanu mrkvu ili bundevu s malo marelica i jogurta, pa zaledite smjesu u zamrzivaču, te poslužite kao sladoled. Djece će uživati u lednoj poslastici, a zasigurno neće znati što zapravo jedu

5. Posadite vrt
Posadite vlastiti vrt s povrćem i začinima, a mališana uključite u sve procese od sadnje i berbe do konzumacije vaših proizvoda. Iskustva majki pokazuju da će dijete radije jesti plodove prirode koje je pomogao samostalno proizvesti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju