Naše tijelo je sustav koji neprestano radi i nema niti sekunde slobodnog vremena, a s funkcijama koje obavlja i koje nam život znače nikada nismo dovoljno upoznati. Donosimo fascinantne činjenice tihog diva zbog kojih bi trebali postati svijesni važnosti čuvanja jedinog tijela kojeg imamo


1. Nevjerojatna količina sline

Ljudi u prosijeku tijekom života izluče slinu u količinama koja je dovoljna da se njome napune čak dva bazena. U našem organizmu postoji naime šest glavnih žlijezda i na stotine manjih u kojima dolazi do proceza proizvodnje vodenaste tekućine. Lučenje sline je najintenzivnije popodne, a najslabije u noćnim satima, a njezine dobrobiti ističu stručnjaci najbolje se manifestiraju na zdravlju zubi i probavi.

2. Želudac sadrži kiselinu koja može otopiti metale
Sluznica želuca svakog dana obnavlja 25 posto površine. Tako se štiti od jake klorovodične kiseline u želucu. Ta kiselina pomaže razgraditi hranu jednako kao što deterdženti razgrađuju mrlje, a toliko je snažna da može razgraditi i metal. Kad se ne bi posve obnavljala svakih četiri, pet dana, ta bi je kiselina pojela.

Naša koža svaki dan sa sebe skine 50 milijuna mrtvih stanica. To znači da odbacuje od 30.000 do 40.000 odumrlih stanica u minuti



3. Koža se stalno regenerira

Naša koža svaki dan sa sebe skine 50 milijuna mrtvih stanica. To znači da odbacuje od 30.000 do 40.000 odumrlih stanica u minuti. Na svakom kvadratiću kože, nalazi se čak 650 žlijezda znojnica i šest metara krvnih žila. Postoji sedam slojeva kože, koji se postepeno razvijaju i izmijenjuju na površini.

4. Žene raspoznaju čak 3 boje više od muškaraca
Pojedine žene vide više boja od ostalih. Istraživanje sveučilišta u Kaliforniji pokazalo je da 50 posto žena ima četiri vrste receptora za boje, jednu više od ostalih. A veoma mali broj žena ima čak pet takvih receptora. Primjerice većina žena vidi sedam boja duginog spektra, dok one s više receptora vide čak 10 boja.

5. Čak dvije šalice znoja proizvedu stopala u jednom danu

Zdrava osoba svaki dan u prosjeku napravi od 8.000 do 10.000 koraka, što znači da u 70 godina života čak četiri puta propješačimo kilometražu opsega zemlje. Ne čudi stoga činjenica da stopala koja pješače u jednom danu proizvedu i do dvije šalice znoja.

6. Mozak je nevjerojatno gusta prometnica
Mozgom u danu prođe čak 20.000 misli, a 100 milijardi neurona, moždanih stanica, svake sekunde razmjeni od pet do 50 impulsa koji putuju brže od 435 km/h. Unutarnji toplomjer, smješten u hipotalamusu nazivaju čudom, naime pri sasvim maloj promjeni od 0.5°C, tijelo uključuje zaštitni sustav te sužava žile ako je hladno ili ih širi ako je vruće.

7. Bubrezi imaju sustav filtracije čije je savršenstvo teško nadmašiti
Bubrezi u jednom danu recirkliraju i očiste gotovo 200 litara krvi. Filtriranje krvi, reguliranje razine elektrolita i oslobađanje od otpada pacijentima koji su zbog slabe funkcije bubrega na dijalizi obavlja stroj veličine min ihladnjaka, a kod zdravog čovjeka to rade dva mala organa veličine šake.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju