Dobre higijenske navike i redoviti posjeti stomatologu primarni su u održavanju blistavog osmijeha i zdravih zubi, ali nikako dovoljno u produženju njihova vijeka trajanja. Naši zubi izloženi su nepovoljnim uvjetima kojih nismo ni svijesni a na koje valja obratiti pažnju. Donosimo 7 naivnih navika koje ostavljaju dugotrajne posljedice na osmijehu


1. Agresivno četkanje zubi
Jedan do koraka do lijepog osmijeha svakako je pranje zubi, no puno važniji od broja koji to činite svakodnevno je način na koji perete zube. Agresivno četkanje uništava caklinu i uzrokuje osjetljivost zubi.

Ispravno je držanje četkice pod kutem od 45 stupnjeva, i potezi gore-dolje, zahvaćajući i desni. Potrebno je očetkati i površinu zubi. Unutarnju stranu zubi četkajte držeći četkicu vertikalno.

2. Pretjerano konzumiranje kisele hrane

Gazirana pića, alkohol i gumeni bomboni sadrže kiseline koje s vremenom nagrizaju zube i uništavaju caklinu do te mjere da je teško obnovljiva. Prva naznaka ovog problema je osjetljivost zubi na vruće i hladno, te učestalo krvarenje tijekom pranja zubi.

Izlaganje zubi naizmjenično toplim i hladnim zalogajima stvara neugledne žute mrlje na njihovoj površini



Ako ne možete odoljeti kiselim proizvodima pokušajte neutralizirati pH vrijednost u ustima konzumiranjem većih količina vode, te grickanjem sira. Gazirane napitke ispijajte na slamčicu koja će barem donekle smanjiti njihovo zadržavanje u ustima.

3. Izbjeljivanje zubi

Težnja brojnih je blistavi osmijeh na putu do kojeg nekontrolirano koriste brojne preparate za izbjeljivanje. No stomatolozi upozoravaju na sastav takvih proizvoda koji sadrže agresivne sastojke, oni s vremenom grizu mineralni sastav zuba i uzrokuju poroznost i pucanje cakline.

Trake za izbjeljivanje smiju se koristiti tek tri puta godišnje, pri čemu željena nijansa zuba ne bi trebala biti čista bijela nego prirodna boja slonovače.

4. Vruće jelo u kombinaciji s hladnim pićem

Topli zalogaji uzrokuju širenje cakline nakon čega se nikako ne preporuča zalijevanje zalogaja s hladnim napitcima. Zubi su u tom slučaju izloženi naglim promjenama temperature, zbog čega dolazi do stvaranja kosih tankih pukotina u caklini i žutih neuglednih mrlja.

Rješenje ovog problema je korištenje noža i vilice, pri čemu se zalogaj stigne ohladiti ne stvarajući šok za zube i naravno konzumiranje napitaka bez leda.

Gazirana pića sadrže kiseline koje nagrizaju zube i nepovratno uništavaju caklinu



5. Korištenje krive paste za zube

Brojne paste za zube uništavaju caklinu jer sadrže preagresivne sastojke. Relative dentin abrasion (RDA), jedinica je koja označava abrazivnost paste za zube, a paste su podijeljene po ovom svojstvu na one sa RDA 100 (abrazivne), 150 (vrlo abrazivne) i 200 (nepreporučljive). Stoga prilikom kupovine obavezno obratite pažnju na ove brojke.

6. Zubi korišteni kao alat
Definitivno navika koju brojni nesvjesno rade je korištenje zubi za otvaranje plastičnih pakiranja, vrećica ili pak lomljenje tvrdih predmeta. Zubi su prije svega namijenjeni za žvakanje hrane sve druge radnje kojima ih izlažemo djeluju negativno. Caklina slabi i često dolazi do othrhnuća dijelova zuba.

7. Nedovoljno četkanje i rijetko ispiranje usne šupljine

Dvije minute pranja zubi dva puta dnevno preporuka je stomatologa kojom se stvaranje karijesa može znatno umanjiti. Zubni konac pri tomu ima vrlo važnu ulogu jer pomoću njega uspijevamo ukloniti naslage hrane do kojih četkica nema pristup. Ispiranje usne šupnjine u adekvatnoj njezi zubi je nužno jer njome uklanjamo nataložene bakterije, ispiranje jednom dnevno prije spavanja sasvim je dovoljno.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju