Celulit ili "narančina kora" jedan je od najčešćih estetskih problema kod žena, naročito u proljetno i ljetno doba kada moguće neravnine skrivene pod kožom dolaze na vidjelo. Bilo da smatrate da su kvržice pod kožom prvenstveno zdravstveni ili estetski problem, jedno je sigurno, u borbi protiv celulita bitan je saveznik prehrana, kao i masaže, ali i vježbanje.

Kozmetičari i proizvođači kozmetičkih preparata zastupaju mišljenje da je celulit posljedica nakupljanja toksičnih otpadnih tvari u tjelesnim tkivima zbog loše ishrane bogate rafiniranim i prerađenim namirnicama (bijelo brašno, šećer, suhomesnati proizvodi), prženom i preslanom hranom.

Uz izbor pravih namirnica poželjno je svakodnevno kretanje i masaža zbog poticanja cirkulacije

Dio znanstvenog svijeta slaže se s mišljenjem da se tu radi o običnoj masnoći koja je nastala zbog ženskog hormona estrogena, ali se te masnoće kod žena nakupljaju ispod tanke kože i postaju vidljive jer limfa ne radi svoj posao.

Celulit se nakuplja godinama pa neće nestati preko noći, ali upornošću i stvaranjem novih navika možemo ublažiti "narančinu koru" i poboljšati tonus kože.

Saveznici protiv celulita

Uz izbor pravih namirnica poželjno je svakodnevno kretanje i masaža zbog poticanja cirkulacije.

Kod mršavljenja hodanjem vrlo je bitno kojim tempom hodate Mršavljenje hodanjem: Tri savjeta za gubitak do pet kilograma u tri tjedna

Laganom hranom koja je siromašna zasićenim masnoćama i bogata vodom i vlaknima preveniramo daljnje punjenje masnih stanica. Zato uključite u jelovnik ove namirnice i začine:

  • mahunarke (bogate vlaknima čime potiču peristaltiku crijeva i čišćenje)
  • tamnozeleno povrće (obiluje vitaminima i mineralima koji pomažu boljem tonusu kože i u sagorijevanju masti)
  • agrumi i bobičasto voće (obiluju vitaminom C koji potiče stvaranje kolagena - vlaknaste strukture koja doprinosi mladenačkom izgledu i boljem tonusu)
  • krastavac, lubenica, celer, komorač (imaju diuretički učinak, čime utječu na izbacivanje toksičnih tvari u organizam)
  • meso siromašno masnoćama; puretina, piletina (izvor proteina potrebnih za čvrstoću i stvaranje kolagena)
  • začini; češnjak, kurkuma, mažuran, ružmarin, đumbir, čili (pospješuju detoksikaciju, poboljšavaju cirkulaciju te štite krvne žile)
  • dva decilitra limuna ocijeđenog u mlakoj vodi na tašte (detoksikacijski učinak i unos vitamina C)

Bitan je faktor izbor hrane, ali i njezina kvaliteta

Neka namirnice budu od provjerenog proizvođača i ako je moguće organskog uzgoja radi smanjenog unosa aditiva i pesticida u organizam.

Borba s celulitom Protiv celulita: 15 saveznika koji će oguliti narančinu koru s bedara

Ne podcjenjujte ni moć vode u borbi protiv celulita jer ga suha i dehidrirana koža dodatno naglašavaju. Hidratacija tijela snažno utječe na izgled vaše kože, što se veže i uz narančinu koru na bedrima. Voda kožu čini svježom, zategnutom i blistavom, a celulit manje vidljivim.

Napunite bočicu s vodom i pijuckajte je tijekom cijelog dana. Dnevna doza trebala bi biti osam čaša. Popijte čašu vode netom prije svakog obroka.

Voda s limunom i mentom Hidrtacaija je nužna u borbi protiv celulita (Foto: Shutterstock)

Što pojačava nastanak i vidljivost celulita?

Jedite hranu sa što manje soli, ali bogatu kalijem jer on pomaže rješavanju nakupljene vode u tijelu.

Kako alkohol, grickalice i slatkiši sudjeluju u pojačavanju neželjenih kvržica, izbjegavajte ih ili smanjite njihovu konzumaciju na najmanju moguću mjeru. 

Njega koža koja smanjuje vidljivost celulita

Preporuka: za potpun učinak i brže rezultate budite fizički aktivni i nakon tuširanja umasirajte kozmetički preparat kružnim pokretima pet do deset minuta.

Maderoterapija Česta dilema: Za koga su anticelulitne kreme koje griju, a za koga one koje hlade?

Napravite i kvalitetan piling koji će kožu učiniti svježom i vitalnijom, cirkulaciju jačom, a time će narančina kora postati znatno manje vidljiva.

Savršen piling za tijelo možete smućkati sami, i to od maslinova ulja i krupne soli. Mješavinu nanesite tijekom tuširanja na mokru kožu, temeljito istrljajte tijelo te ga isperite mlakom vodom. Nakon pilinga kožu dobro navlažite losionom ili mlijekom za tijelo. Postupak ponavljajte dva puta tjedno.

Suho četkanje kože također je vrlo učinkovita anticelulitna metoda. Za nju vam treba samo četka od prirodnih vlakana i oko pet do maksimalno 10 minuta dnevno kako biste već nakon nekoliko dana vidjeli prve rezultate.

Kožu četkajte dugačkim, ravnim pokretima počevši od nogu, od stopala prema gore, zatim ruku, od šaka prema ramenima. Leđa četkajte odozgo prema dolje i trbuh odozdo prema gore.

Slika nije dostupna Suho četkanje: Petominutna metoda koja smanjuje vidljivost celulita u tri tjedna

Takvo će četkanje usmjeriti limfu prema srcu, stoga nikako ne četkajte u suprotnom smjeru jer usmjerava limfu od srca, što može uzrokovati dodatno opterećenje vena i limfnih čvorova. Možete četkati i lice, ali koristite manju i nježniju četku.

Čučnjevi su jedna od najboljih vježbi za bedra bez celulita. Mogu se izvoditi na nekoliko načina, a mi vam predlažemo jedan bazni način izvođenja čučnjeva:

  1. Stanite uspravno, u raskorak širine kukova, potpuno ravnih leđa. Stopala držite ravno.
  2. Ispružite ruke zbog ravnoteže i krenite sa spuštanjem u čučanj te se vratite u početni položaj tako da u najnižoj točki koljena ne prelaze vrhove nožnih prstiju.
  3. U čučanj se spuštajte polako i kontrolirano s izbačenom stražnjicom kao da ćete sjesti, a vraćajte se brže.

Vježbu napravite u četiri serije s ponavljanjem od 15 puta. Kod ove vježbe možete koristiti i šipku ili štap iza glave, koja pomaže kod ravnog držanja i pojačava pritisak na bedra.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju