Bajadera je hrvatska slastica u kojoj uživamo više od 50 godina. Ovu ukusnu čokoladnu čaroliju vole baš svi, a uz ovaj recept zavoljet ćete je još više. Donosimo vam najukusniju bajaderu za koju vam ne treba ni pećnica niti mikser te za koju ćete morati izdvojiti svega 20 minuta.

 

Sastojci za bajadere: 

  • 9 žlica vode
  • 20 dkg šećera
  • 15 dkg mljevenih oraha, bademe ili lješnjake
  • 25 dkg mljevenih Petit Beurre keksi
  • 17 dkg maslaca
  • 10 dkg čokolade za kuhanje
  • malo ruma

Za glazuru:

  • 10 dkg čokolade za kuhanje
  • malo ulja

Bajadere - priprema:

  1. U lonac dodajte vodu i šećer i  zagrijte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
  2. Dodajte maslac, maknite s vatre i miješajte dok se ne otopi.
  3. Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i kekse te miješajte dok ne dobijete gušću ujednačenu masu.
  4. Dobivenu masu podijelite na dva jednaka dijela.
  5. Čokoladu otopite na pari i umiješajte je u prvi dio mase, a u drugi stavite malo ruma.
  6. Na tacnu ili pladanj stavite masni papir za pečenje te prebacite prvi dio mase (s čokoladom) i rukama oblikujte kvadar te gornji dio i rubove zagladite nožem.
  7. Na njega na isti način stavite drugu masu i učinite isto.
  8. Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja te prelijte bajaderu.
  9. Bajaderu ostavite u hladnjaku da se stisne te je idući dan narežite na kockice veličine po želji.

Inspirirajte se i ostalim slatkim receptima:

Čokoladna torta Brza i fina čokoladna torta gotova za samo 20 minuta Božićne princes-krafne Recept za božićne princeze koje mame okusom i izgledom Kuglice od kokosa Kuglice od kokosa: Najlakši recept bez mlijeka u prahu Cheesecake kuglice Cheesecake kuglice! Najlakši recept za fini desert od samo četiri sastojka Trokutići s lješnjacima Trokutići s lješnjacima: Božićni kolačići koji gotovo uvijek prvi nestaju s tacne

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju