Uvrstite li sljedeće namirnice u svoj svakodnevni jelovnik, ne samo da nećete više strahovati od debljanja, već ćete moći i skinuti višak! Zaboravite na kojekakva sredstva za mršavljenje. Ove namirnice ubrzat će vaš metabolizam i ukoliko redovito vježbate i pravilno se hranite, mogu vam uvelike pomoći da s lakoćom održavate vitku liniju. Uz njih ne morate gladovati - jedite i mršavite!

1. Voda
Želite li doista smršavjeti, morate svom organizmu ponajprije osigurati dovoljnu količinu vode. Stručnjaci kažu kako bismo za pravilan rad stanica i ubrzano sagorijevanje kalorija trebali piti dvije litre vode dnevno, odnosno oko osam čaša.

2. Zeleni čaj
Zeleni čaj pomaže kod regulacije glukoze, ali i apsorpcije masnoća, zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa. Počastite li svoje tijelo s tri šalice zelenog čaja dnevno, vaše tijelo znat će vam reći hvala.

3. Češnjak
Češnjak se uspješno obračunava sa svim negativcima, od virusa, bakterija do gljivica. Osim toga, on smanjuje razinu kolesterola u krvi, a na isti način odnosi se i prema masnim stanicama. Možda mu miris nije najpopularniji, ali je zato vjerni čuvar našeg zdravlja i vitkosti.

Jedite ribu 2-3 puta tjedno. Ukoliko ne konzumirate plodove mora, dobra zamjenska namirnica su sjemenke suncokreta koje su također iznimno bogate omega 3 masnim kiselinama

4. Začini (cimet, bosiljak, origano)
I začini poput cimeta, bosiljka, origana pomoći će nam u održavanju vitke linije. Cimet pomaže regulaciji razine šećera u krvi. Bosiljak pospješuje cirkulaciju i djeluje protuupalno, dok je origano jak antioksidans.

5. Bademi
Bademi se sastoje od vlakana, esencijalnih masnih kiselina i proteina, a to je savršena formula za ubrzavanje metabolizma. Ipak, nemojte pretjerati s količinom jer kao svi orašasti plodovi i oni su bogati kalorijama. Radije ih iskoristite kao dodatak žitaricama za doručak, a možete ih i usitniti i posuti po salati.

6. Agrumi

Agrumi kao što su grejp, naranča i limun pomažu tijelu da se riješi suvišnih kalorija. Zahvaljujući svom kemijskom sastavu, grejp pojačava sposobnost sagorijevanja masnoća u našem organizmu te obuzdava naš apetit. Naranča koja je bogata vlaknima izaziva osjećaj sitosti i pomaže pri regulaciji šećera u krvi.

Limun pak u našem organizmu osigurava stabilan pH koji pomaže održavanju dobrih bakterija te učinkovitijem čišćenju od toksina iz našeg tijela.

7. Krastavac
Krastavac je pravi strah i trepet za masnoće jer zahvaljujući svom kemijskom sastavu pomaže tijelu da ih uspješno sagori. Želite li isprobati tu metodu, nasjeckajte krastavac na tanke štapiće i grickajte ih umjesto uobičajenih grickalica uz film. Osim što je koristan, krastavac je i jako ukusan.

8. Šparoga
Šparoga obiluje vitaminom B, jednim od najvećih prirodnih pomagača našeg metabolizma. Usto, šparoga je bogata vlaknima i antioksidansima, a zahvaljujući njima razina inzulina je pod kontrolom i ne osjećamo glad. Sačuvajte određenu količinu šparoge u zamrzivaču kako biste mogli u njoj uživati i izvan sezone.

9. Losos
Losos je poput sve morske hrane bogat proteinima, a pogotovo zdravim omega 3 masnim kiselinama koje kontroliraju hormon leptin zadužen za ubrzanje metabolizma. Preporuka stručnjaka glasi: jedite ribu 2-3 puta tjedno. Ukoliko ne konzumirate plodove mora, dobra zamjenska namirnica su sjemenke suncokreta koje su također iznimno bogate omega 3 masnim kiselinama. Kombinirajte ih sa svojim uobičajenim žitarica ili dodajte salati.

10. Puretina
Pureće meso izuzetno je nemasno i obiluje proteinima zahvaljujući kojima nam se izgrađuju mišići, ali i izaziva osjećaj sitosti. Sve to predstavlja vjetar u leđa našem metabolizmu. Međutim, ukoliko iz bilo kojeg razloga ne konzumirate meso, pokušajte kakvim zamjenskim proizvodom poput tofua ili pak sojinih proteina u prahu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju