1.UMAK OD LJUTE PAPRIČICE
Ljute papričice ubzavaju metabolizam i smanjuju razinu 'lošeg' kolesterola dok rajčica obiluje likopenom antioksidansom koji regenerira stanice u tijelu. Kuhana rajčica zdravija je od svježe.
Rajčice, ljute papričice, krastavac i jabuka iznimno su zdravi sastojci umaka koje možete napraviti sami kod kuće
>>Napravite sami zdravu majonezu koja ne deblja
Sastojci:
5 zrelih velikih rajčica
1 glavica crvenog luka
1 zelena ljuta papričica
žlica šećera
žlica jabučnog octa
sol po želji
malo maslinovog ulja
>>Guacamole umak - slasni recept za prste polizati
Priprema:
Rajčicu kratko prokuhajte u vreloj vodi, izvadite i ogulite joj kožu te odstranite koštice, luk narežite na sitne komadiće te kratko popirjajte na maslinovom ulju. Dodajte očišćenu i na komadiće nasjeckanu rajčicu, na tanke kockice narezanu ljutu papričicu, šećer i sol, ostavite da kuha najmanje 45 minuta. Na kraju dodajte žlicu jabučnog osta i poslužite sa svježim povrćem ili kao prilog uz bijelo meso ili pak bijelu ribu. 1 žličica sadrži 20 kalorija
2.UMAK OD JABUKA
Jabuka je voće posebno zanemareno ljeto no to možete lako ispraviti i ovu sočnu riznicu C vitamina, dijetalnih vlakana, kalcija i željeza zakamuflirati u slasan umak.
Sastojci:
4 velike kiselkaste jabuke
malo soli
naribana korica limuna
1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i u nju stavite jabuke prekrivene aluminijskom folijom, pecite ih 15 minuta dok potpuno ne omekšaju i dobiju zlatnu boju. Pustite da se ohlade pa ih ogulite i očistite, pulpu izmiksajte štapnim mikserom te dodajte malo soli, naribanu koricu limuna i jednu žlicu maslinovog ulja. Poslužite uz pečenje.1 žličica sadrži 10 kalorija.
3.UMAK OD JOGURTA I KRASTAVACA
Krastavci su odličan izvor B vitamina i ugljikohidrata, ukoliko niste pobornik svježeg u salati uz ovaj umak definitivno ćete krastavcu dati drugu šansu.
Sastojci:
2 šalice punomasnog jogurta
1 veliki krastavac
malo limunovog soka
2 režnja češnjaka
malo soli i maslinovog ulja
Priprema:
Krastavac ogulite ili ako je domaći ostavite s korom i nasjeckajte na sitne kockice, češnjak također sitno narežite te dodajte u jogurt koji je prethodno potrebno iscijediti. Najlakše je da ga 15 minuta držite u cjediljki sitnog sita ili u pamučnoj gazi. Nakon što se ocijedio u jogurt umiješajte povrće dodajte par žlica soka limuna, malo soli i maslinovo ulje, dobro izmiješajte ohladite. Ovaj umak izvrstan je uz musaku, svježe ili kuhano povrće te mesne štruce. 1 žličica sadrži 15 kalorija