Hrabra i autentična jela ukorijenjena u tradiciji svih hrvatskih regija i reinterpretirana na suvremen i uzbudljiv način pod palicom chefa Dina Galvagna naći će se na meniju večere upriličene za sve strane čelnike koju su organizirali predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović. Svaki slijed jela popraćen je pomno biranim vrhunskim hrvatskim vinima

Brojni europski čelnici na svečanoj večeri organiziranoj u Klovićevim dvorima imat će priliku i nepcima upoznati Lijepu Našu.

Autohtona jela iz svih regija Hrvatske pod vodstvom chefa Dina Galvagna birala su se mjesec dana kako bi na što autentičniji način bila predstavljena europskim čelnicima. Sve namirnice od kojih su se spravljali slijedovi jela dolaze od malih proizvođača, a svakoj namirnici zna se podrijetlo, lokalitet i povijest.

Sezonski, lokalni i divlji okusi reinterpretirana na suvremen i uzbudljiv način imaju za zadatak podsjetiti na zaboravljene i zanemarene okuse naše zemlje

Sezonski, lokalni i divlji okusi reinterpretirana na suvremen i uzbudljiv način imaju za zadatak podsjetiti na zaboravljene i zanemarene okuse naše zemlje.

DOBRODOŠLICA – KRUH I SOL
Predsjednici, premijeri i drugi gosti na svečanoj večeri povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju bit će dočekani kruhom od šest žitarica posluženim s cvijetom soli iz Paške solane. Poruka je da je topao kruh i par zrna soli iskrena dobrodošlica običnog čovjeka.
Uz to će biti poslužen pjenušac Tomac brut Classic s Plešivice kao naš najbolji pjenušac.

ZEMLJA DOBROG SRCA I ČISTE PRIRODE

Predjelo sastavljeno od autentičnih kozjih i ovčjih sireva iz različitih regija služit će se uz organsko povrće. Namjera je  pokazati zdrave i zelene hrvatske pašnjake i zemlju. Uz ovo predjelo birana je istarska Coronica Gran malvazija 2009. i baranjska Graševina Goldberg Belje 2011.

Kruh, sir, plava riba, janjetina ispod peke i salenjaci nalaze se na meniju svečane večere



RED ZA PLAVU RIBU
Ovaj slijed se sastoji od tri inćuna – jednog mariniranog, jednog konfitiranog i jednog slanog posluženi uz lički mladi krumpir i svježe povrće. Ovim slijedom predstavlja se jadranska obala, pa su i vina prikladna: hvarski Zlatan pošip 2010. i Lagunin istarski Festigia merlot 2010.

JANJETINA ISPOD PEKE

Glavno jelo janjetina ispod peke stigla je s Cresa, a poslužena s bobom, grahom, kupusom, začinjena koromačom i smiljem označit će gozbu tradicionalnog jela na moderniji način kojim se prezentira spoj tradicije, ali i suvremenosti. Izbor vina je dalmatinski i slavonski: Stina plavac mali barrique 2010. i kutjevački Crni pinot De Gotho 2012. godine.

SALENJAK

Kolač koji se tradicionalno priprema sa svinjskim salom tijekom kolinja predstavlja kontinentalnu Hrvatsku ali u kombinaciji s drugim regijama. Salenjak je zato dobio raskošno ruho zaslađeno gelom od marelica i pjenicom od bosiljka.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju