Cvijet bazge kao i plod, crne bobice, učinkoviti su borci u borbi protiv prehlade i još važnije gripe. Za prevenciju u periodu gripe preporuča se ispijanje čaja od cvjetova bazge, dok već oboljelima i prikovanima za krevet sirup od bobica može skratiti trajanje gripe


Crne bobice bazge kao i sami cvijet ove poznate biljke obiluju vitaminom C, flavonoidima i bjelančevinama zbog čega je jedna od najpoznatijih biljki u borbi protiv prehlada i gripa. Najvažnije svojstvo bazge je izazivanje znojenja, čime se iz tijela izbacuju otrovi što je vrlo bitno za sve oboljele od gripe.

>>Napravite sami lijek protiv prehlade

Crne bobice dolaze u obliku koncentrata, dok je cvijet puno dostupniji i povoljniji. Za borbu protiv gripe pomaže napitak od bazge i parna kupelj.

Napitak od bazge
- 5 grama suhih cvjetova bazge
- 2 naribana komadića đumbira (ili jedan usitnjeni režanj češnjaka)
- 250 ml vode
- par kapi limuna
- 1 čajna žlica meda

Cvjetove bazge prelijte s 250ml kupuće vode. Ostavite da odstoji 2  minute pa dodajte naribani đumbir, ostavite još 5 minuta. Procijedite i dodajte žlicu meda. Najmanje četiri puta dnevno popijte po šalicu napitka, ukoliko ste prikovani za krevet dozu pojačajte i konzumirajte svaka dva sata. Čaj potiče znojenje što je primarna potreba tijela oboljelog od gripe.

Parna kupelj od bazge
1 jušnu žlicu cvijeta bazge i 1 žlicu cvijeta kamilice prelijte s 300ml vruće vode. Ostavite da odstoji par minuta i nakon toga smjesu prelijte u lončić, prekrijte glavu ručnikom i inhalirajte se. postupak ponovite najmanje tri puta dnevno kako bi oslobodili dišne puteve i izbacili sekret.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju