Jedan od učinkovitijih načina da otkrijete kakvog ste zdravlja je analiza mokraće, pri čemu ne mislimo na laboratrijski nalaz nego vašu pažnju nakon obavljene nužde. Ovakav uvid može puno otkriti ukoliko obratite pažnju na boju ili miris mokraće. Proučite naš mali vodič koji će vam pomoći da na vrijeme otkrijete stanje svog tijela

BOJA
Boja urina prije svega govori o stupnju hidratacije tijela. Svjetlija nijansa definitivno je poželjnija od tamnije koja može upućivati na dehidraciju ili na lošiji rad bubrega koji je zadužen za čišćenje krvi od štetnih tvari.Kada osjete da je tijelu potrebna voda, zadržavaju je te smanjuju izlučivanje urina. Što manje vode izbacimo kroz mokraću, to je ona tamnija.

Boja urina prije svega govori o stupnju hidratacije tijela, svjetlija nijansa definitivno je poželjnija od tamnije

>>Zašto cupkamo kada nam je sila na WC?

UČESTALOST MOKRENJA
Prečesto mokrenje može upućivati na nekoliko (ne)opasnih pojava, od dijabetesa do pretjeranog konzumiranja alkohola ili kavenih napitaka te na posljedicu poroda, oslabjele mišiće. Uz to je poznat i problem 'stres inkontinencija', odnosno gubitak urina uslijed kihanja, kašljanja, smijanja ili neke druge fizičke aktivnosti. U tome će pomoći 'Kegelove vježbe' odnosno svjesna kontrakcija mišića pelvisa (zdjelice).

Promjene u mirisu, boji, gustoći mokraće mogu otkriti stanje našeg tijela i na vrijeme upozoriti na bolest



>>4 razloga zašto biste baš sada trebali popiti čašu vode

MIRIS
Miris urina se mijenja ovisno o hrani koju jedemo, što najbolje dokazuje primjer konzumacije šparoga koja utječe na intenziviranje mirisa tjelesnih tekućina. Ukoliko nemate nekih drugih upozoravajućih simptoma poput tamne i guste mokraće, miris vas ne bi trebao previše zabrinjavati.

KRV U MOKRAĆI

Krv u mokraći zabrinjavajući je znak bolesti mokraćnih putova ili bubrega. Jedan od najčešćih uzroka su bubrežni kamenci čiji prolaz kroz mokraćovod izaziva oštećenje sluznice i krvarenje. Primijetite li je obavezno napravite potpunu dijagnostičku obradu.
Kako biste mokraćne organe održali zdravima jednostavno trebate živjeti načinom života koji uključuje prehranu bogatu voćem i povrćem, redovitu fizičku aktivnost te dovoljan unos vode. Vodite računa o tome da izbjegnete žeđ koja je znak da je tijelo već u stupnju dehidracije.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju