Zdrava ishrana koja se temelji na oslobađanju tijela od toksina i izbjegavanju namirnica koje zakiseljuju organizam već dugi period prakticiraju brojne zvijezde, a njegova glavna promotorica je Victoria Beckham. No da nije riječ o izgladnjivanju potvrđuju i zdravi recepti za sladolede koji su uz malo volje i želje za novim načinima ishrane lako prihvatljivi svima koji su u potrazi za užitkom u hrani na zdravi način

Izrada sladoleda ne mora biti lukava igra, proces zahtjeva tek malo strpljenja, posebno za ove recepte koji obiluju nutritivno bogatim namirnicama koje se isplati barem jednom isprobati i uživati u sladoledu kao zdravoj poslastici.

Ove deserte obožavaju brojne ljubiteljice zdrave ishrane, a nalaze se u popularnoj kuharici Honestly Healthy koja promovira alkalnu ishranu a čiji je temelj konzumiranje  samo namirnicama pomoću kojih se pH vrijednost u organizmu održava između idealnih 7.35 do 7.45 jedinica.

I NE TAKO OBIČAN SLADOLED OD JAGODE

Sastojci:

- 250g jagoda
- 225ml kokosovog vrhnja
- 2 žlice sirupa od agave
- ¼ žličica vanilije u prahu
- ½ žličice limunova soka

Priprema:

1. Nasjeckajte 50 g jagoda i stavite ih na stranu

2.
Preostale sastojke izmiksajte u blenderu u glatku smjesu. Izlijte smjesu u zdjelu i umiješajte nasjeckane jagode.

3.
Stavite u zamrzivač i kada se rubni dijelovi smjese počnu pretvarati u ledene kristalčiće izvadite smjesu izradite mikserom i vratite u zamrzivač na još pola sata te poslužite.



OKREPLJUJUĆI SLADOLED OD BOROVNICA

Sastojci: 

- 100g indijskog oraščića
- 180g zamrznutih borovnice
- 80ml vode
- 2 žlice agavinog sirupa

Priprema:
1. Sve sastojke ubacite u blender i izmikasjte u glatku smjesu, nekoliko oraščića nasjeckajte i ostavite sa strane.

2. Smjesu izulijte u posudu i zamrznite na 15 minuta potom je izradite mikserom umiješajte nasjeckane oraščiće i ponovno vratite u zamrzivač na pola sata.

>>Sladoled od Nutelle: Recept za početnike od samo 4 sastojka

>>Zdravi liz: 3 dodatna razloga za omiljeni sladoled

ČOKOLADNA ZDRAVA RAPSODIJA

Sastojci: 
50 ml kozjeg mlijeka
150g ksilitola (ksilitol je zdrava zamjena za šećer a radi se od brezine kore, inače se nalazi i u kukuruzu, šljivama, jagodama i malinama; može se pronaći u trgovinama zdrave prehrane)
3 velika žumanjka
475ml ovčjeg jogurta
1 žličica ekstrakta vanilije
½ žličice vanilije u prahu
3 žlice kakao praha
2 žlice sirovog kakao maslaca, rastopljenog

Priprema: 
1. Kozje mlijeko i 100g ksilitola zagrijte u uz stalno miješanje, dok se ksilitol ne rastopi.

2. Umutite žumanjke s preostalim ksilitolom u velikoj zdjeli, te postupno dodajte vruću smjesu mlijeka i izradite mikserom u glatku smjesu. Sve vratite smjesu u tavu i kuhajte, stalno miješajući na srednjoj temperaturi oko 3 minuta, odnosno dok se krema ne zgusne i počne se odvajati od žlice. Smjesa ne smije provrijeti.

3. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, povremeno miješajući kako se ne stvorile grudice. U međuvremenu izmiješajte jogurt, ekstrakt vanilije i vaniliju u prahu prah u veliku zdjelu. Postupno umutite prvu smjesu u jogurt smjesu.

4. Umiješajte kakao prah i rastopljeni kakao maslac te izradite mikserom u krem smjesu sada sve zajedno kako bi dobili sladoled. Sve izlijte u jednu posudu i zamrznite na pola sata izvadite razradite mikserom te ponovno vratite u zamrzivač na sat vremena.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju