Rižota su zapravo jednostavna jela koja se mogu pripemiti u nešto više od pola sata. Postoji nekoliko pravila kojih se morate držati i dobit ćete jelo kao iz najfinijeg restorana. Najvažnije je pravilo da se riža i ostali sastojci kuhaju zajedno i da se tekućina (najbolje je koristiti temeljac) dodaje postepeno. Dobar rižoto ne smijete ostaviti na vatri da se sam kuha jer zahtjeva pažnju i stalno miješanje.

Donosimo vam brz i ukusan recept za rižoto s kozicama i budte li se držali osnovnih pravila sigurno ćete impresionirati sve za stolom.

Sastojci (za 4 osobe):
¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 srednji luk
2 šalice Arborio riže
Pola šalice rozea
Tri i pol šalice ribljeg temeljca ili vode
4 žlice maslaca
25- 30 dkg očišćenih kozica
Pola šalice naribanog parmezana
1 poriluk
2 žlice vrhnja za kuhanje
Peršin i bosiljak po želji
Sol i papar po želji

Postupak:
1. U duboku, što širu tavu zagrijte maslinovo ulje sa žličicom maslaca. Kada se masalac otopi dodajte nasjeckani luk i poriluk, te pirjate na laganoj vatri deset, petnaest minuta dok luk ne postane staklast. Pazite na vatru kako luk ne bi požutio.

2. Dodajte očišćene kozice, sol, papar i pirjajte nekoliko minuta. Ubacite rižu. Sve dobro promiješajte i pirjajte još pet minuta kako bi se riža lagano 'tostirala'.

3. Sastojcima dodajte malo vina i dobro promiješajte, te nakon nekoliko minuta možete uliti i riblji temeljac ili vodu (pola šalice) i miješajte dok tekućina ne ispari. Kako tekućina nestaje tako naizmjenice stavljajte vino, pa temeljac.

4. Nakon dvadeset minuta riža bi trebala biti kuhana, samo pazite da ostane al dente. Umiješajte ostatak maslaca, nasjeckanog peršina, sira i nekoliko žlica vrhnja za kuhanje.

5. Prokuhajte još nekoliko minuta i poslužite odmah, dok je još vruće i dok se riža nije slijepila. Kod posluživanja još dodatno naribajte parmezana i ukrasite listovima bosiljka.

Dobar tek!

Ako ste ljubiteljica ružičastih vina i pjenušaca svako posjetite drugi Međunarodni festivala ružičastih vina, poznatiji pod imenom Pink Day koji će se održati 8. ožujkau zagrebačkom muzeju Mimara.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju