Salenjaci su vrsta masnijih peciva, sočnih i nekoliko dana nakon pečenja, a njihov sastojak koji zavređuje pažnju svakako je svinjsko salo. Za one koji ga ne odobravaju važno je napomenuti kako je salo zdravije i poželjnije od margarina, a ovaj recept ispisan rukom jedne bake ostavljen je u kulinarsko nasljeđe koje se danas prenosi i virtualnim putem


Sastojci:

- 800 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- 1,5 kvasac (60 g)
- 200 g kiselog vrhnja
- 1 cijelo jaje
- 2 žumanjca
- 2 dl  toplog mlijeka
- oko 400 g svinjskog sala

Priprema:
1. Kvasac razmutite u malo toplog mlijeka, dodajte mu žličicu meda i malo brašna. Ostavite da se digne.

Salenjaci su vrsta masnijih peciva, sočnih i nekoliko dana nakon pečenja

2. Brašno prosijte, dodajte sol, dignuti kvasac i promiješajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaje i žumanjke. Mijesite tijesto. Ako je veoma tvrdo ili ako niste mogli umijesiti svo brašno, dodajte malo toplog mlijeka, toliko koliko treba da umijesite srednje meko tijesto (čak malo tvrđe). Tijesto prekrijte krpom i ostavite da se diže na toplom, da udvostruči veličinu.

3.
Tijesto razvaljajte na debljinu od skoro jednog prsta. Salo narežite na trakice i poredajte trakice jednu do druge tako da prekriju cijelo tijesto. Zatim preklopite tijesto na pola pa pritisnite da se salo utisne u tijesto. Preklopite tu polovicu pa ponovno pritisnite. Ostavite da se tijesto digne, dok ne udvostruči veličinu.

4.
Zatim premijesite još jednom, pritiščući tijesto da se salo utisne. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne podigne. Tijesto razvaljajte na debljinu skoro jednog prsta i režite kvadratiće željene veličine. Premažite ih razmućenim jajetom i pecite na 190°C, 13-15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Savjet:
 Salenjake poslužite posipane šećerom u prahu ili premazane džemom od šljiva.

Još slasnih i slatkih recepata možete pronaći na blogu Sweetheart.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju