Od dvadesetih do četrdesetih godina žena bilježi mnoge hormonalne i mnoge druge transformacije u tijelu. Od promjena nisu izuzete ni dojke koje se mijenjaju po izgledu, ali i na dodir. Uz redovit samopregled dojki naučite razaznati uobičajene promjene u ovom nježnom tkivu od onih zbog kojih bi trebali potražiti pomoć liječnika

U DVADESETIM GODINAMA
Veličina grudi u ovoj životnoj dekadi variva ovisno o promjenama u težini i brzini metabolizma pojedine žene. U dvadesetima većina žena planira trudnoću što dovodi do bujanja tog dijela tijela kao logičan dio priprema za dojenje djeteta. Nakon poroda dojke se mogu iznimno smanjiti ili čak biti veće nego u trudnoći. Tijekom trudnoće možete očekivati povećanje aureola bradavica kao i potamnjivanje tog dijela tijela.

Uobičajene izrasline i kvržice
U ovoj životnoj dobi uobičajena je pojava fibrocističnog tkiva u grudima odnosno dobroćudnih kvržica. Moguća je bol u grudima, povećana osjetljivost dojki te nabreknuće ovog dijela tijela. Do toga dolazi zbog mogućih promjena u menstrualnom ciklusu, odnosno u razinama hormona estrogena.

Bolne grudi i kvržice nisu automatski znak za opasnost, jer liječnici tvrde da zloćudne nakupine u grudima (isprva) ne bole. Ipak, dobro bi bilo redovito obavljati samopregled dojki, te otići liječniku u slučaju bilo kakvih većih promjena.

Hormonalne promjene, gubitak i dobitak kilograma i težina najčešći su razlozi za promjenu u veličini dojki.

U TRIDESETIM GODINAMA
Nakon poroda jednog ili više djeteta ženske grudi obično počinju gubiti na elasticitetu. Dojke polako posrću pred gravitacijom i počinju 'visjeti', a kod nekih se mogu pojaviti i znakovi strija. Do ovih promjena na grudima dolazi zbog naglog dobitka i gubitka na težini koji je povezan s trudnoćom, što je dodatan razlog da tijekom prije, tijekom i nakon blaženog stanja slijedite pravila uravnotežene i zdrave prehrane.

U ČETRDESETIM GODINAMA
U ovoj dekadi ženski ovariji proizvode sve manje estrogena što direktno utječe i na vaše grudi. Dojke postaju mekše na dodir jer se dijelu tkiva pridružuju veće količine masnoće što može rezultirati osjećajem neujednačenosti.

Mekane kvržice u grudima (primjerice kao da dodirujte stranice nosa) nisu razlog za paniku, no ako napipate nešto tvrđe (kao da dodirujte korijen nosa), bilo bi dobro kontaktirati liječnika.

S godinama se smanjuje i količina kolagena u tijelu zbog čega dolazi do gubitka elasticiteta, gustoće i čvrstoće grudi. Češće mamografije upravo se preporučuju u četrdesetima kada tkivo prestaje biti gusto te omogućava bolju preglednost tkiva.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju