Svakodnevni stres, starenje, promjena okoline ili prehrambenih navika, infekcije, antibiotska terapija i zračenje mogu uzrokovati narušavanje unutarnje ravnoteže, a kod žena nerijetko i one intimnog područja.

Kako bi bili sretni i zadovoljni te s lakoćom obavljali svakodnevne obveze potrebna nam je ravnoteža iznutra i izvana. Svakodnevni stres, starenje, promjena okoline ili prehrambenih navika, infekcije, antibiotska terapija i zračenje mogu uzrokovati narušavanje jedne od ravnoteža, najčešće onu unutarnju, a kod žena nerijetko i onu intimnog područja.

Vagina je inače nastanjena mnogobrojnim bakterijama od kojih su neke dobre, a neke loše. Kada se promijeni ravnoteža između njih odnosno kada prevladaju loše bakterije dolazi do pojave upala s neugodnim simptomima. Obično su simptomi obilan iscjedak, nerijetko neugodnog mirisa, te svrbež i peckanje u predjelu vagine, a u nekim slučajevima i bol u donjem dijelu trbuha ili bol za vrijeme spolnog odnosa.

Takva stanja često uzrokuje i terapija antibioticima koji sprječavaju rast patogenih (loših) bakterija, no istodobno nepovoljno djeluju i na našu crijevnu mikrobiotu odnosno dobre bakterije, što remeti njihovu ravnotežu u intimnom području. Stoga nerijetko takvo liječenje može na kraju dovesti do već navedenih simptoma. Kako bi tomu doskočili postoji nekoliko načina kako vratiti ravnotežu intimnom području.

1. Probiotici

Mnogi liječnici će vam uz antibiotike preporučiti i istodobno uzimanje probiotika kako bi spriječili neželjene posljedice takve vrste liječenja. Na probleme povezane s uzimanjem antibiotika, kao i s nekim vrstama vaginalnih upala i infekcija koje prate simptomi poput iscjetka, svbeža i peckanja, možemo djelovati konzumacijom hrane obogaćene probioticima i/ili uzimanjem probiotičkih pripravaka koji mogu biti i u obliku vaginaleta (tablete koje se primjenjuju lokalno, u vagini).

Kod nekih vrsta vaginalnih upala i infekcija, koje prate simptomi poput iscjetka, svbeža i peckanja, možemo djelovati konzumacijom hrane obogaćene probioticima i/ili uzimanjem probiotičkih pripravaka.

 

Probiotici će nadoknaditi izgubljeni dio ''dobrih'' bakterija odnosno ravnotežu naše crijevne i vaginalne mikrobiote i omogućiti rast naših dobrih bakterija, a nije na odmet koristiti ih i preventivno.

2. Pravilna intimna njega

U sprječavanju problema 'tamo dolje' vrlo je važna i svakodnevna intimna higijena. Upotrebljavajte samo blaga, ph neutralna sredstva za pranje, a kasnije intimno područje temeljito isperite vodom. Poslije pranja vrlo je važno dobro osušiti intimno područje prije odijevanja. Imajte poseban ručnik za intimno područje, ako znate da vam je ono 'slaba točka', kojim ga dobro osušite prije odijevanja jer vlažnost potiče razvoj gljivičnih infekcija.

3. Odjeća je bitna

Birajte donje rublje od prirodnih materijala ili pamuka, a izbjegavajte sintetičke materijale i usku odjeću jer to može doprinijeti vaginalnim infekcijama (zadržavanje vlažnosti).

4. Izbjegavajte hranu bogatu šećerom

Poznato je kako se gljivice hrane šećerima, pa kako bi izbjegli različite infekcije intimnog područja izbjegavajte hranu bogatu šećerom u koju spadaju i gazirana slatka pića i voćni sokovi. Vaša prehrana trebala bi se sastojati od većih količina voća i povrća, posebice onog bogatog beta-karotenom. Kao što smo već prije napomenuli, preporuča se konzumacija mliječnih proizvoda koji sadrže probiotike, poput kefira ili jogurta bogatog živim probiotičkim kulturama, a ako uzimate antibiotike izbjegavajte hranu koja sadrži kvasac.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju