Ne jedete li dovoljno zelenog lisnatog povrća, žitarica i mahunarki velika je vjerojatnost da spadate među veliki postotak ljudi koji pati od nedostatka vitamina kojeg često zanemarujemo, a koji je vrlo bitan za jačanje imunološkog sustava, plodnost, smanjivanje kolesterola,... Doznajte kojem vitaminu trebamo pridavati više pažnje i zašto

Studija prehrambene tvrtke PLoS One proučavala je podatke prijašnjih studija provedenih u programu National Health and Nutrition Examination Survey i otkrila da gotovo 90 posto ljudi u dvadesetim godinama i 70 posto ljudi u tridesetima godinama ne dobiva dovoljno vitamina E.

Najbolji izvori vitamina E su zeleno lisnato povrće, žitarice, mahunarke, sjemenke, nerafinirana biljna ulja, jaja i orašasto voće

Važnost ovog antioskidanta je višestruka – jača imunološki sustav (naročito je snažan u borbi protiv prehlade i gripe), sprječava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina, vitamina A i C, smanjuje kolesterol, pomaže u liječenju tumora, srčanih bolesti te jača potenciju, odnosno utječe na plodnost. Nedovoljne količine vitamina E mogu biti krivac za neplodnost, što je važna informacija naročito za ljude u dvadesetim i tridesetim godinama koji žele imati djecu.

Dobro je znati da ako ne jedete pretjerano obrađenu hranu vjerojatno dobivate dovoljno vitamina E. Najbolji izvori vitamina E su zeleno lisnato povrće, žitarice, mahunarke, sjemenke, nerafinirana biljna ulja posebno suncokretovo, jaja te orašasto voće poput badema i kikirikija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju