Ovogodišnji program 8. Festivala tolerancije – JFF Zagreb posvećen je 20. obljetnici Schindlerove liste, jednog od najboljih filmova svih vremena stoga je press konferencija simbolično započeta video pozdravom i obraćanjem Stevena Spielberga g. Branku Lustigu

Svečana projekcija filma Schindlerova lista na rasporedu je 22. svibnja u 19:30 u kinu Europa uz nazočnost Ralpha Fiennesa i uvaženih gostiju a za cijelo vrijeme trajanja festivala u foajeu Kina Europa bit će prvi put u Hrvatskoj postavljena izložba fotografija sa seta Schindlerove liste u vlasništvu Universal studija.

Dio video obraćanja Stevena Spielberga, g. Branku Lustigu:

“Veliko hvala mojem vrlo dobrom prijatelju i cijenjenom kolegi Branku Lustigu. Kao jedan od preživjelih, Branko zna da je obrazovanje ključno. Posvetio je svoj život i slobodu tome da učini sve u njegovoj moći kako bi ova i buduće generacije bile svjesne dubokih posljedica diskriminacije i mržnje. To mora početi s mladima, i siguran sam da bih se smiješio, da sam sada tamo s vama, zbog svih mladih lica u publici...“

Ulaz na sve filmske i popratne programe Festivala tolerancije, osim glazbenog, u potpunosti je besplatan

Predsjednik festivala g Branko Lustig istaknuo je da 8. festivalsko izdanje ponovno u fokus postavlja toleranciju, kao i značenje tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život, stoga će kroz sedam festivalskih dana bit će prikazano više od 70 dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova.

Od filmova u programu posebno su istaknuti 'Victor Young Perez' Jaquesa Ouanichea, 'Posljedice' Wladyslawa Pasikowskog te dokumentarci 'Iskonsko zlo' oscarovca Stefana Ruzowitzkog i 'Pasti će noć' Andre Singera. Svi autori navedenih filmova dolaze kao gosti festivala te će osobno prisustvovati projekcijama u Zagrebu.

Osim glavnog filmskog programa koji je najavljen u Kinima Europa i Tuškanac od 18. do 24. svibnja, direktorica festivala Nataša Popović predstavila je i bogati cjelomjesečni popratni program. Tako je u suradnji s Klovićevim dvorima od 5. do 25. svibnja otvorena izložba 'Umjetnost protiv zaborava' jednog od najvažnijih umjetnika koji se bavi temom Holokausta – Adolfa Frankla.



Potaknut uspjehom književnog hita Roberta Edsela 'Odred za baštinu' (“The Monuments Men”) i istoimenim holivudskim blockbusterom koji je podigao zanimanje javnosti za poglavlje brige o kulturnoj baštini, ovogodišnji Festival tolerancije odlučio je organizirati okrugli stol 'Otuđenje umjetnina – Odred za baštinu'.

U cilju simboličnog obilježavanja 7 mjesta u Zagrebu s kojih su se dešavale deportacije nevinih žrtava, festival organizira akciju street artista pod nazivom 'Ulična umjetnost protiv zaborava'

U Muzeju za umjetnost i obrt 9. svibnja 2014. u 19:00h okrugli stol dovodi vodeće domaće stručnjake koji će razgovarati o kontroverznim i aktualnim temama otuđenja umjetnina te porijeklu raznih privatnih i muzejskih zbirki.

U cilju simboličnog obilježavanja 7 mjesta u Zagrebu s kojih su se dešavale deportacije nevinih žrtava, festival 14. svibnja organizira akciju street artista pod nazivom 'Ulična umjetnost protiv zaborava' koja osim što ima za cilj odati počast nevinim žrtvama želi potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje i pokretanje promjena da se nešto slično nikada više ne dogodi.

U sklopu književnih večeri biti će predstavljene dvije knjige: 'Ja sam posljednji Židov' autora Chila Rajchmana te roman 'Henok' Ivana Klarića.

Mladi talenti uz najpoznatije svjetske kreativce

Tradicionalna festivalska Međunarodna filmska radionica - International Talent Workshop namijenjena mladim studentima filma iz čitavog svijeta po 7. se put održava od 17. do 24. svibnja. Polaznici filmske radionice će pod stručnim vodstvom snimiti jedan kratkometražni film, koji će biti predstavljen publici u kinu Tuškanac na svečanoj projekciji, u subotu, 24. svibnja u 20:15h.

Mladi budući filmaši i ove će godine učiti od najistaknutijih imena filmskog svijega. Osim što će raditi sa počasnim predsjednikom Festivala i dvostrukim oskarovcem Brankom Lustigom te svjetski renomiranim dizajnerom i ilustratorom Mirkom Ilićem, kao predavači ovogodišnjeg International Talent Workshopa najavljeni su poznati redatelj i scenarist Darko Lungulov, oskarovac Stefan Ruzowitzky i njemačka redateljica i scenaristica Jeanine Meerapfel.



Najavljena su i Edukacijska jutra koja se organiziraju 6. godinu za redom a namijenjena su obrazovanju mladih o Holokaustu kao i poticanju razumijevanja i tolerancije. U sklopu ovogodišnjeg programa Edukacijska jutra svjetski poznati dizajner i predavač Mirko Ilić, ujedno i autor vizualnog identiteta festivala, održat će multimedijalno predavanje o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire.

U sklopu ovogodišnjeg programa Edukacijska jutra jedan od predavača je svjetski poznati dizajner i predavač Mirko Ilić

Drugi modul Edukacijskih jutara uključuje projekciju dugometražnog filma 'Run Boy Run' redatelja Pepea Danquarta te potom predavanje Branka Lustiga, koji će s mladima dijeliti vlastito iskustvo iz koncentracijskih logora nacističkog režima.

Glazbeni progam ovogodišnjeg festivala dovodi zanimljiva imena tradicionalne, ali i progresivne elektronske glazbe. Prvi je na rasporedu Etno koncert židovskih šansona glasovite slovenske glazbenice i kantautoricu Vite Mavrič & Akord Quarteta održati će se 21. svibnja u u Vip clubu dok je za nešto mlađu publiku najavljen nastup popularne brazilske DJ Joyce Muniz (Exploited / AT) u petak 23. svibnja u VIP clubu. U subotu 24. svibnja u Klubu (Hatzova 16) Festival tolerancije zaključuje svoje 8. Izdanje glazbenim programom «phillitchevanje» (itch & phillipe).

Ulaz na sve filmske i popratne programe festivala, osim glazbenog, u potpunosti je besplatan.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju