Krije li se u vašem domu najzdravija hrana na svijetu? Takozvana "superhrana" sastoji se od supersastojaka koji vašem tijelu pružaju sve potrebno za zdravlje. Vrijeme je da vas upoznamo s najzdravijom hranom te s njezinom najjednostavnijom i najukusnijom pripremom

1. Gljive
Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive reguliraju razinu estrogena kod žena te štite od raka dojke.

Brzi recept: Narežite gljive na šnite i prepržite ih na maslinovu ulju, dodajte češnjaka i vina te pirjajte dok vino ne ishlapi. Odličan prilog uz pečena pileća prsa.

2. Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog kolesterola te vrlo koristan za regulaciju probave.

Brzi recept:
Skuhajte ječam i grah, dodajte koje god vam povrće padne na pamet i dobili ste ukusno varivo. Želite li bolji okus, prepržite komadiće pršuta i dodajte u varivo.

Gljive su ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso

3. Orasi
Nevjerojatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar kolesterol.

Brzi recept: Kako biste iz ove namirnice izvukli samo najzdravije, nije potrebna nikakva priprema. Pomiješajte šaku oraha, suhih smokvi i sjeme anisa i dobili ste energetsku bombu koju možete kombinirati umjesto deserta ili između obroka.

4. Integralna tjestenina
Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cjelovite žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

Brzi recept: Prepržite malo češnjaka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i sjeckanu rajčicu. Umak poslužite s parmezanom uz integralno tijesto.

5. Maslac od kikirikija ili badema
Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete i sami napraviti.

Brzi recept: Miksajte 2 šalice prženog kikirikija ili badema, jednu i pol žličicu ulja, pola žličice smeđeg šećera i prstohvat soli. Volite li slađi maslac, dodajte malo meda.

6. Kvinoja
Kvinoja nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem i željezom te pruža tijelu energiju.

Brzi recept: S obzirom na to da je kvinoja prilog koji paše uz sva jela, pripremite je umjesto riže i tjestenine. Izvrstan je dodatak kuhanom povrću i piletini s roštilja.

Borovnice su super voće bogato vlaknima, izvrstan su antioksidant izuzetno koristan za jačanje krvnih žila

7. Obrano mlijeko
Obrano mlijeko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima su kalcij, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju te D vitamin koji je borac protiv raka.

Brzi recept: Odmaknite se od bijele kave ili uobičajene šalice mlijeka i začinite ovaj napitak s ekstraktom vanilije i cimetom.

8. Borovnica

Ovo supervoće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidans i izuzetno koristan za jačanje krvnih žila. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza.

Brzi recept: Sladoled od vanilije ili jogurt prelijte ovim ukusnim voćem i dobili ste zdravi desert.

9. Bulgur

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijem, kalijem i vitaminom B. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.

Brzi recept: Baš poput riže, tjestenine i već spomenute kvinoje, bulgur je ukusan i neutralan prilog koji možete kombinirati uz sva jela.

10. Leća

Leća se ubraja u grupu zrnatih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljikohidrata.

Brzi recept: Leća se odlično slaže s rajčicom, lukom, češnjakom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirevima pa napravite ukusno varivo ili kao prilog mesu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju