Suh zrak sa sobom donosi probleme za dišni sustav, a protiv njih se možete boriti na prirodan način pomoću biljaka koje ovlažuju zrak. S druge strane, ako imate problema s previše vlage u prostoru, također vam može pomoći priroda.

Galerija Kalanhoa Pačempres Svekrvin jezik +7 Fikus

Pet biljaka koje ovlažuju zrak u prostoru:

Pačempres

Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom jer se vjeruje da se u njemu skupljaju duše preminulih. To zimzeleno drvo ovlažuje zrak i upija nečistoće u domu. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja. Zauzvrat traži hlad i redovito zalijevanje.

Pačempres Pačempres (Foto: Living4media)

Svekrvin jezik

Ova biljka čini čudesne stvari: osvježava zrak, proizvodi velike količine kisika te neutralizira štetne tvari iz sintetičkih materijala. S obzirom na to da zadržava vlagu u svojim listovima, ne treba je često zalijevati. Povrh svega, ne traži mnogo pažnje, pa je možete smjestiti u bilo koji kut doma.

Svekrvin jezik Svekrvin jezik (Foto: Living4media)

Fikus

Fikus je jedna od najpopularnijih kućnih biljka jer vlaži zrak, ispunjava ga kisikom, neutralizira toksine i viruse te upija dosta prašine.

Najbolje uspijeva u domovima s mnogo prostora, a traži i stalnu hladovinu. Najčešća je vrsta fikus benjamin, koji brzo raste i ne treba ga često zalijevati.

Fikus Fikus (Foto: Living4media)

Lozica

Ova se biljka ponaša poput bršljana – svojim lišćem brzo obuhvati prostor oko kojeg raste te se uzdiže prema svjetlosti. Brzo se prilagođava suhom zraku te ga postepeno ovlažuje. S druge strane, treba joj mnogo hlada i često zalijevanje.

Lozica Lozica (Foto: Living4media)

Kalanhoa 

Ova biljka s Madagaskara stvorena je za stanove sa suhim zrakom. U listovima zadržava vlagu i pomaže regulirati svježinu u svojoj okolini. Ne trebate je često zalijevati, ali je treba pozicionirati na mjesto s kojeg će dobiti dosta sunčeve svjetlosti.

Kalanhoa Kalanhoa (Foto: Living4media)

Pet biljaka koje isušuju višak vlage u zraku:

Spatifilum

Vjeruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa je neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da spatifilum isušuje višak vlage u zraku i regulira klimu u prostoru već i uništava spore plijesni. Najbolji učinak postići ćete ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 Celzijevih stupnjeva.

Spatifilum Spatifilum (Foto: Living4media)

Kavovac

Bobice kavovca pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a zrak ispunjava prekrasnim tropskim mirisom.

Kavovac Kavovac (Foto: Living4media)

Mirta

Mirta je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi vjerovali da je ova biljka sveta, da ljudima može povratiti mladost, a putnike ispuniti dodatnom energijom.

Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline te ubija mikrobe iz zraka.

Mirta Mirta (Foto: Living4media)

 Lovor

Lovor je simbol pobjede, slave i veličanstva. Potječe iz suptropskog područja, zbog čega voli hlad, vlažan zrak i darežljive količine tople vode. Uklanja višak vlage iz zraka, a njegovi osušeni listovi oplemenit će okus brojnih jela u kuhinji.

Lovor Lovor (Foto: Living4media)

Limunovo stablo 

Limunovo stablo ispunjava zrak fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži velik broj ljekovitih tvari te sterilizira prostor oko sebe. Limunovo stablo voli sunčevu svjetlost i redovito zalijevanje.

Limunovo stablo Limunovo stablo (Foto: Living4media)

Otporne i prekrasne: 14 ukrasnih biljaka koje mogu preživjeti zimu Zamioculcas zamiifolia Paprat Kineski kozlac +10 Klivija

Voštani cvijet: Otporna biljka upečatljivih cvjetova koja ne traži puno pažnje Voštani cvijet Voštani cvijet Voštani cvijet +2 Voštani cvijet

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju