Kada Heimlichov zahvat zakaže ili se ne može pravilno izvesti, jedan drugi potez može osloboditi dišne putove i spasiti život osobi koja se guši.

Većina ljudi čula je za Heimlichov zahvat i zna kako se može pomoći osobi kojoj je u dišnim putovima zapeo komadić hrane ili neki predmet. Međutim, što napraviti ako ste vi ta osoba i u blizini nema nikoga tko bi vam mogao pomoći?

'Ovaj potez je alternativa za Heimlichov zahvat.'

U tom slučaju izvođenje Heimlicha je otežano i u panici se često napravi nepravilno pa je Jeff Rehman, bolničar i vatrogasac s 22 godine iskustva, u suradnji sa svojim kolegama osmislio alternativnu tom zahvatu.

1. Kleknite na pod i ruke stavite u položaj kao da ćete napraviti sklek.

2. Izmaknite ruke i padnite torzom na pod. Udarac će naglo istjerati veliku količinu zraka iz vaših pluća i tako odstraniti komadić hrane ili predmet koji ometa vaše dišne putove.

3. Ako ne uspijete iz prve, pokušajte opet. Nemojte se bojati osjećaja pada jer je u pitanju nekoliko sekundi neugode koje nisu ništa naspram činjenice da možete spasiti vlastiti život.

Obavezno pogledajte i video na kraju teksta u kojem je potez objašnjen.

SAVJET PLUS: istraživanje je pokazalo da samo jedna četvrtina roditelja zna što treba napraviti u slučaju da beba prestane disati. Saznajte kako izgleda postupak oživljavanja koji djetetu može spasiti život.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju