Glumica Ecija Ojdanić 7. svibnja trčat će zajedno s tisućama drugih trkača na humanitarnoj utrci Wings For Life World Run kojom se skupljaju sredstva za pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine. Uoči utrke Ecija nam je otkrila zašto se zaljubila u trčanje i kako joj je trčanje promijenilo život.

 

Wings for Life je međunarodna neprofitna zaklada za istraživanja leđne moždine s misijom pronalaska lijeka za ozljede leđne moždine. Zaklada svake godine organizira i utrku Wings For Life World Run koja se održava simultano u gradovima diljem svijeta. Među 25 gradova u kojima će se utrka održati ove godine 7. svibnja je i Zadar, a medijski partner, Nova TV, pobrinut će se da spektakularne slike naše obale obiđu svijet.

Nezdravu naviku pušenju zamijenila sam najprije neobaveznim trčkaranjem, a onda je moja prijateljica upisala školu trčanja i krenule smo međusobno uspoređivati rezultate

--Ecija Ojdanić

U Zadru će biti i glumica Ecija Ojdanić koja će, uz ostala lica i zaposlenike Nove TV dati svoj doprinos utrci Wings for Life World Run.

U utrci Wings For Life World Run Ecija Ojdanić prvi put je sudjelovala lani, a jako se raduje što će to nezaboravno i posebno iskustvo uskoro ponoviti.

Utrka ima posebno ozračje jer okuplja ne samo ljude koji vole trčati nego i ljude koji imaju veliku humanitarnu notu, koji trče svjesni da će možda njihova donacija pomoći u pronalasku lijeka za ozljede leđne moždine. Prekrasan je i taj osjećaj zajedništva, osjećaj da svi skupa možda možemo napraviti jedan veliki korak da pomognemo u pronalasku lijeka za ovu tešku bolest, kaže Ecija koja redovito trči tri do četiri puta tjedno. Pročitajte i 7 razloga zašto je i 5 minuta trčanja dovoljno da si promijenite život.

Kao što se većina velikih stvari dogodi u životu, moja ljubav prema trčanju dogodila se slučajno. Nezdravu naviku pušenju zamijenila sam najprije neobaveznim trčkaranjem, a onda je moja prijateljica upisala školu trčanja i krenule smo međusobno uspoređivati rezultate. Prijateljica mi je zatim prije dvije godine poklonila broj za utrku Zagrebački cener i nakon te utrke shvatila sam što trčanje zapravo znači. Doživjela sam taj prekrasni osjećaj zajedništva i adrenalina i zaljubila se u trčanje. To je jedna pozitivna ovisnost, opisuje 42-godišnja glumica.

Najduža utrka u kojoj je dosad sudjelovala je polu maraton od 21 kilometra u Ljubljani kojeg je istrčala za 1 sat i 50 minuta, a ukupno je istrčala već četiri polu maratona i četiri utrke na 10 kilometara.



Ono što mi je prekrasno i mislim da ću u životu pokušati vrlo skoro je istrčati maraton od 42 kilometra, ali o tom, potom, veseli se Ecija te dodaje kako joj treneri govore da je za koljena zdravo istrčati maksimalno tri do četiri polu maratona godišnje.

'Wings For Life World Run'započinje 7. svibnja u 13 sati, a start utrke iz Zadra gledatelji će imati priliku pratiti na Novoj TV od 12.30 do 13 sati dok će cijelu utrku moći pratiti na portalu DNEVNIK.hr. Već četvrtu godinu za redom, Nova TV ponosni je partner ovog jedinstvenog projekta s humanitarnim ciljem.

A što je Eciji toliko posebno u trčanju?

Trčanje je i mentalna i fizička disciplina, kao neka vrsta meditacije i "traženja mozga" u vremenu koje provodiš sa samim sobom. Dok trčiš natječeš se sa samim sobom jer uvijek želiš istrčati bolji rezultat nego zadnji put. Trčanje je i test izdržljivosti i snage te odličan način za boravak u prirodi, ističe glumica te otkriva kako joj je trčanje promijenilo život:

Trčanje mi je donijelo mir i psihičku stabilnost, nova prijateljstva i jedno slatko nadmetanje sa samom sobom.

Trčati najviše voli ujutro, a obožava i onaj sjajan osjećaj nakon trčanja kada se u tijelu oslobađaju velike količine endorfina, hormona sreća. Osim trčanje, lijepa glumica fit formu i vitku liniju održava i treninzima snage te se trudi hraniti što zdravije što znači da izbjegava bijeli šećer, bijelo brašno te ostale rafinirane proizvode, a konzumira puno ribe i povrća. Zdrave navike prenosi i na svoju djecu, kći Cvitu i sina Jakova.

Mislim da je najbolji odgoj primjerom. Ja nisam prestroga mama i dopuštam svojoj djeci da se ponekad "ogriješe" i pojedu i čips i sladoled, ali pazim da jedu i puno zdrave hrane“, kaže Ecija Ojdanić.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju