Nakon mjeseci nagađanja, u sjeni brojnih nogometnih transfera, dogodio se jedan veliki modni transfer o kojem bruje modni stručnjaci

Početkom srpnja potvrđeno je da Maria Grazia Chiuri preuzima mjesto umjetničke direktorice modne kuće Christian Dior koju je 2015. napustio Raf Simmons. To je jedna od najprestižnijih pozicija u svijetu mode, a Chiuri je prva žena u povijesti modne kuće osnovane 1946. godine na toj poziciji, do sada rezerviranoj isključivo za muške dizajnere.

U Dior stiže nakon 17 godina vjernosti modnoj kući Valentino, od čega je posljednjih osam provela na mjestu kreativne direktorice koje je dijelila s Pierpaolom Picciolijem. Pripisuju joj se zasluge za uspješnu revitalizaciju ovog brenda i pravi financijski 'preporod'.

Naime, prihodi modne kuće bili su u konstantnom rastu zahvaljujući Chiuri i Piccioliju, a u 2015. godini imala je prihod od milijardu dolara. Upravo zato modni svijet bruji o ovom transferu, a još više o očekivanjima vlasnika Diora.

Pred 51-godišnjom Chiuri je veliki zadatak – u svoje ruke preuzima ženske 'haute couture' i 'pret-a-porter' kolekcije, a radit će i na svim modnim dodacima.

Velika je čast pridružiti se Dioru. Svjesna sam ogromne odgovornosti kao prve žene zadužene za dizajniranje u kući toliko duboko ukorijenjenoj u čistom iskazivanju ženstvenosti. Beskonačno bogatstvo njezinog nasljeđa nastavlja biti stalan izvor inspiracije za modu i ne mogu dočekati da izrazim svoju viziju, izjavila je Chiuri koja će svoju prvu kolekciju za Dior pokazati 30. rujna ove godine.

 

A photo posted by Dior Official (@dior) on


5 STVARI KOJE MORATE ZNATI OD MARIJI GRAZIJI CHIURI

 1. Rođena je 1964. godine u Rimu. Studirala je na rimskom Europskom institutu za dizajn i tamo upoznala Pierpaola Picciolija s kojim je kasnije radila u odjelu za modne dodatke kuće Fendi.

2. Dizajnirala je prvu Fendi 'Baguette' torbicu koju je Sarah Jessica Parker proslavila u seriji 'Seks i grad'.

3. Valentino Garavani 1999. godine pozvao ju je da preuzme isti odjel u njegovoj modnoj kući. Prihvatila je ponudu, a s njom je u Valentino došao i Piccioli.

4. Kada je Garavani 2007. najavio odlazak u mirovinu, Chiuri i Piccioli dolaze na mjesto kreativnih direktora.

5. Stručnjaci smatraju da je Chiuri modnu kuću Valentino napokon približila mladim klijentima koji naprosto obožavaju modele iz 'Rockstud' kolekcije. Slavnim štiklama ne mogu odoljeti ni naše poznate dame poput Jadranke Sloković koja nosi model u crnoj boji i Nina Badrić koja preferia 'nude' model.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju