Frazu poput "biološki sat ti otkucava" možete slobodno zanemariti ako netko pomoću nje vrši pritisak na vas jer još uvijek nemate djece. Naime, nova istraživanja su pokazala da postati majkom malo kasnije u životu ima svoje prednosti

Sveučilište u Aarhusu objavilo je studiju koja je pokazala da biti starija majka može imati velike društvene i bihevioralne prednosti za mame i njihovu djecu.

Tako su istraživači napravili analizu na 4741 danskih majki kada su njihova djeca imala 7, 11 i 15 godina. Studija je pokazala da što su starije majke bile, to su manje emocionalnih i problema u ponašanju imala njihova djeca u dobi od sedam i jedanaest godina.

'Jedna danska studija je pokazala da biti starija majka može imati velike društvene i bihevioralne prednosti za mame i njihovu djecu'

Također, starije žene su bile manje sklonije fizički disciplinirati svoju djecu u tim godinama te su bile manje sklonije grditi i koriti djecu bez obzira na njihovu dob.

Uz to, starije majke bile su bolje u efikasnijem pružanju određenih granica djeci jer su i same bile manje zabrinute zbog svoje trudnoće te su bile bolje mentalno pripremljene da postanu roditelji.

Znamo da ljudi postaju mentalno fleksibilniji s godinama, te su tolerantniji prema drugima i emocionalno bolje verzije sebe. Ovaj način roditeljstva stoga može doprinijeti pozitivnoj psihosocijalnoj okolini koja utječe na djetetov odgoj, kazao je autor studije Dion Sommer.

Iako u priopćenju ove studije nije navedena točna dobna granica za starije majke, slična istraživanja su ih definirala kao žene koje imaju više od 35 godina.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju