Volite rustikalna jela koja se jednostavno i lako pripremaju? U nastavku pronađite recept za složenac koji će sigurno postati redoviti gost na vašem stolu.

SASTOJCI ZA SLOŽENAC OD KRUMPIRA

- 2,5 kg krumpira
- 2 dl mlijeka
- 3 dl kiselog vrhnja
- 2 luka srednje veličine
- 50 g tvrdog sira po želji (ribanog)
- 1 list lovora
- 1 češanj češnjaka
- sol
- papar
- maslac za mazanje posude

U složenac možete dodavati razne začine po svom ukusu poput npr. svježeg kopra, ružmarina, čilija ili kajenskog papra.


PRIPREMA

1. Stavite mlijeko, lovorov list i češnjak u posudu. Prokuhajte 2-3 minute, izvadite češnjak i lovor pa pustite da se mlijeko ohladi. Zatim u njega umiješajte kiselo vrhnje i malo posolite.

2. Nasjeckajte luk na kolutove (ili po želji na sitne kockice) i dinstajte ga na malo maslaca, ulja ili svinjske masti dok ne požuti.

3. Narežite krumpir na tanke okrugle ploške.

4. Dublju posudu za pečenje namažite maslacem. Na dno posude slažite ploške krumpira, posolite ih i popaprite. Kada prekrijete dno posude, preko krumpira stavite dinstani luk. Na njega posložite preostali krumpir, posolite i popaprite ga.

Sjajno ga nadopunjuje obična zelena salata ilip pak salata u grčkom stilu napravljena od rajčice, paprike, svježih krastavaca i luka.


5. Prelijte krumpir mješavinom aromatiziranog mlijeka i vrhnja.

6. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite 45 minuta.

7. Nakon 45 minuta odstranite pažljivo foliju s posude. Budite oprezni kako vas ne bi opekla para koja će pritom izaći iz posude. Preko krumpira posipajte naribani sir i vratite posudu u pećnicu. Pecite složenac dok na vrhu ne bude zlatno-žute boje.

SAVJET:

U složenac možete dodavati razne začine po svom ukusu poput npr. svježeg kopra, ružmarina, čilija ili kajenskog papra. Ako ga želite malo "pojačati" s mesnom komponentom, luk prepržite zajedno s komadićima slanine koja će složencu dati još finiju aromu. Slobodno na krumpir prije pečenja dodajte sitno sjeckano korjenasto povrće po želji, poput mrkve ili korijena celera. Sjajno ga nadopunjuje obična zelena salata ili pak salata u grčkom stilu napravljena od rajčice, paprike, svježih krastavaca i luka.
Osnovni sastojci za složenac od krumpira Osnovni sastojci za složenac od krumpira (Foto: StockFood)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju