Američka romantična drama "The Notebook" premijerno je prikazana 2004. godine i u kratko vrijeme stekla je kultni status među ljubiteljima tog žanra.

Priča o zabranjenoj romansi siromašnog radnika i mlade bogatašice na prvu je osvojila žene diljem svijeta, a scenarij za film redatelja Nicka Cassavetsa nastao je prema literarnom predlošku Nicholasa Sparksa.

Glavna radnja filma ne može se nazvati inovativnom, ali ono što je mnoge oborilo s nogu bila je kemija između glavnih glumaca.

Ryan Gosling i Rachel McAdams utjelovili su likove (ne)sretnih ljubavnika Noaha Calhouna i Allie Hamilton. Ryan i Rachel nisu podnosili jedno drugo na početku snimanja, a njihove svađe na setu kulminirale su uoči snimanja velike scene s više od 150 statista.

Rachel McAdams i Ryan Gosling u filmu The Notebook - 4 Rachel McAdams i Ryan Gosling u filmu The Notebook - 4 (Foto: Guliver/CoverImages)

Došao je do mene i pozvao me na stranu. Trebao je snimiti scenu s Rachel i rekao mi je: 'Možeš li je maknuti odavde i dovesti drugu glumicu? Jednostavno ne mogu raditi s njom', ispričao je u jednom intervjuu redatelj filma.

Umjesto zamjene glavne glumice, našao je način kako da pomiri zvijezde filma. Ušli smo u jednu sobu zajedno s producentom, a njih dvoje počeli su vikati jedno na drugo. Otišao sam van. Zapalio sam cigaretu, a onda su i oni izašli i rekli: 'Ok, sada idemo raditi.' Nakon toga situacija je bila bolja, priznao je Cassavets.

Poboljšala se do te mjere da su se Ryan i Rachel naposljetku zaljubili i bili u vezi do 2008. godine.

Rachel McAdams i Ryan Gosling u filmu The Notebook - 3 Rachel McAdams i Ryan Gosling u filmu The Notebook - 3 (Foto: Guliver/CoverImages)

ULOGE KAO DA SU IM BILE SUĐENE

Tko zna bi li se ikada zbližili da je sudbina uplela svoje prste u proces biranja glumačke postave za film. Naime, ni Ryan ni Rachel nisu bili prvi izbor za utjelovljivanje glavnih likova.

Među kandidatima za ulogu Noaha bio je Justin Timberlake, a Nick Cassavets priznao je da su mnogi glumci odbijali ovu ulogu jer im se nije činila dovoljno zahtjevnom ni zanimljivom.

Ryan je u jednom intervjuu opisao kako mu je redatelj naposljetku povjerio ulogu uz objašnjenje da nije poput drugih mladih glumaca u Hollywoodu. Nisi zgodan, nisi kul, ti si samo normalan tip koji izgleda malo ludo, kazao mu je Nick.

Rachel McAdams i Ryan Gosling u filmu The Notebook - 6 Rachel McAdams i Ryan Gosling u filmu The Notebook - 6 (Foto: Guliver/CoverImages)

Cassavets i Gosling potom su se upustili u potragu za glumicom koja će glumiti Allie. Na vrhu popisa potencijalnih imena bila je - Britney Spears.

Slavna pjevačica odradila je i screentest s Ryanom s kojim je još kao djevojčica nastupala u popularnoj TV emisiji Mickey Mouse Club. Reese Witherspoon također je bila jedna od glavnih opcija redatelja, sve do trenutka kada se na jednoj od završnih audicija među posljednjima pojavila Rachel.

Sigurna sam da bi Britney odradila dobar posao, ali da, to bi bio potpuno drugačiji film. Ja sam imala puno sreće. Recimo da sam bila na kraju reda. Znam da su Nick i Ryan proputovali zemlju da bi našli pravu djevojku, a ja sam se nekako ugurala u sve to, zaključila je.

Rachel McAdams i Ryan Gosling u filmu The Notebook - 5 Rachel McAdams i Ryan Gosling u filmu The Notebook - 5 (Foto: Guliver/CoverImages)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju