Kada se vratimo kući s posla, a vani je već mrak kao ovih dana tijekom kojih nas Sunčeva svjetlost napušta već prije 17 sati, jedino što želimo je brzi i topli obrok. No to ne znači da moramo posegnuti za prvim fast foodom ili dostavom.

Naime, u svega 15 minuta kod kuće možemo pripremiti jednostavnu večeru koja će nam ugrijati dušu, zadovoljiti sve naše nutritivne potrebe te je prigodna za čitavu obitelj, čak i vegetarijance.

Riječ je o tortiljama s gljivama, lako dostupnim namirnicama od kojih se može napraviti prava gozba.

Osim što su mnogima prva asocijacija na jesen, gljive su i iznimno zdrava namirnica koja obiluje hranjivim tvarima. Izvor su cinka, proteina, folne kiseline, fosfora, a čak 90 posto njihove mase čini voda. Zbog toga su idealan odabir za one koje su u procesu skidanja kilograma, kao i one kojima je stalo do toga da u svoje tijelo unose isključivo namirnice koje čine dobro za njihovo tijelo.

Njihova pomalo mesnata struktura pruža ono zadovoljstvo težnje za konkretnom hranom koju osjećamo nakon cijelog radnog dana, a kao takva odličan je nadomjestak mesa vegetarijancima.

Tijekom jeseni šume obiluju njihovim plodovima, no neke vrste, poput šampinjona i bukovače, dostupne su tijekom čitave godine.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu dvaju obroka:

pola žličice maslinova ulja
1 češanj češnjaka
pola kilograma gljiva po izboru
začini: sol, crvena paprika, kumin, crni papar, čili (prema vlastitom izboru)
2 tortilje
povrće: rajčica, kupus, paprika

Gljive su prepune proteina, cinka i fosfora, a čak 90 posto njihove mase čini voda.

Priprema:
Prije svega očistite i narežite gljive na tanke ploškice. No nipošto ih nemojte prati vodom, nego ih očistite suhom krpom ili četkicom. Na tavi zagrijte ulje i dodajte češnjak, a kad on poprimi smećkastu boju, dodajte gljive i lagano ih posolite te dodajte ostale začine koje ste odabrali.

Pustite gljive na vatri desetak minuta, sve dok ne otpuste vodu, a da biste ubrzali proces, preporučljivo je na tavu staviti poklopac. Dok se gljive krčkaju, narežite povrće: rajčice, paprike, kupus. Kada je proces termičke obrade gljiva pri samom kraju, dodajte mu preostalo povrće, sve dobro promiješajte i krčkajte još minutu-dvije. Potom izvadite tortilje i na njih posložite gotovu smjesu povrća. Zamotajte ih i to je to.

Ukusna i topla večera je spremna.

Poželite li pak toplo jelo na žlicu, pročitajte i najjednostavniji recept za juhu od buče.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju