Ulje divljeg origana stoljećima je jedan od najtraženijih prirodnih lijekova za razne zdravstvene tegobe. Njegova ljekovita svojstva bila su poznata još i u doba drevnih Grka, a otac medicine Hipokrat često ga je koristio kao antiseptik.

Ovo moćno ulje smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod unutarnje ili vanjske primjene i uvijek ga je potrebno miješati s drugim jestivim uljima. U nastavku pročitajte više o ljekovitim svojstvima ulja divljeg origana.

1. Pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija i gljivičnih infekcija

Mnoge studije dokazale su da ulje divljeg origana ima snažna antibakterijska svojstva pa je zbog toga učinkovit saveznik u borbi protiv čak 30 bakterija, uključujući E. coli, koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme.

Lijek za upalu mjehura Upala mjehura: Moćni prirodni antibiotik koji uvijek pomaže

Jednako je uspješan u saniranju gljivičnih infekcija. Često ga koriste ljudi koji imaju atletsko stopalo ili pak gljivice na noktima. Prilikom vanjske upotrebe ulja divljeg origana potrebno ga je miješati s drugim jestivim uljem, baš kao i prilikom unutarnje upotrebe.

2. Olakšava menstrualne tegobe

Tradicionalno se koristi prilikom bolnih menstruacija, ali i kod neredovitih menstruacija. Spada u skupinu biljnih proizvoda koji stimuliraju protok krvi u područje zdjelice i izaziva kontrakcije maternice. Upravo se zbog toga korištenje ulja divljeg origana ne preporučuje trudnicama, ali korištenje klasičnog sušenog origana u obliku začina za jelo ne predstavlja nikakav problem.

Borovice Plava čarobnica: Hrvatsko blago koje djeluje poput antibiotika

3. Pomaže kod problema s probavom

Bez dobre probave nema dobrog zdravlja. Ulje divljeg origana stimulira protok žuči u probavni sustav i tako poboljšava sam proces probave. Smanjuje stvaranje plinova i pomaže u regulaciji želučanih kiselina.

4. Ublažava posljedice kožnih bolesti

Mnoge osobe koje imaju psorijazu, ekcem ili rozaceu spas su pronašle u ovom ulju. Važno je napomenuti kako je ono u koncentriranom obliku "vruće" ulje, pa se ne smije koristiti samo jer može izazvati crvenilo ili iritaciju. Kada su u pitanju kožna oboljenja, ono se miješa s uljem jojobe, kokosovim ili maslinovim uljem i prije korištenja na većem dijelu tijela prvo testira na malom komadiću kože. Ako nakon upotrebe nema posljedica poput osjećaja peckanja, svrbeža, osipa ili bilo kakve druge iritacije, onda ga možete i dalje koristiti.

Mnoge osobe koje imaju psorijazu, ekcem ili rozaceu spas su pronašle u ulju divljeg origana.

5. Izvor je brojnih esencijalnih nutrijenata

Magnezij, cink, vitamin C, vitamin E, željezo, kalcij, mangan, niacin – sve su to važni nutrijenti koji se nalaze u ulju divljeg origana.


6. Ublažava respiratorne probleme

Istraživanja su pokazala da je učinkovit kod bronhitisa, astme i respiratornih problema izazvanih gripom ili prehladom. Jedan od njegovih glavnih sastojaka, karvakrol, bori se protiv infektivnih organizama u infekcijama gornjih dišnih putova, ali pomoći će i kod infekcije donjeg dijela respiratornog sustava.

Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijama i ublažava reakciju tijela na alergene.

7. Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima štiti srce i krvne žile od štete koju im nanose slobodni radikali. Oni napadaju stanice tijela, a suprotstavljaju im se upravo antioksidansi. Smanjuje loš kolesterol i sprječava taloženje masti u organizmu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju